Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Na prevaru odvedena iz Kuline

rss

23.11.2008. T. Todorović (politika.rs)

Posle hapšenja Slobodana M. (63) iz Beograda, za koga se sumnja da je seksualno zlostavljao petnaestogodišnju kćerku Anđelu, opet je pomenut Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Kulini, kod Aleksinca.

Na prevaru odvedena iz Kuline

Anđela M. je javnosti poznata sa snimka iz 2000. godine, na kome se vidi uplašena devojčica šćućurena uz radijator. Taj prizor je i simbol početka borbe za bolje uslove života mentalno zaostalih u razvoju. Po njoj je nazvana i široko organizovana akcija „Zovem se Anđela” za prikupljanje pomoći za mališane u specijalnim ustanovama socijalne zaštite i domovima za zbrinjavanje obolelih. O Anđeli i njenoj sudbini, Dragoljub Marković, direktor ustanove, kaže: „Bila je u Kulini od 1999. do 2001. godine. Kada je objavljena njena slika, odnekud se pojavio njen otac. Bio je jasan u nameri da je odvede, govoreći da će mu kćerka omogućiti da donacije i pomoć direktno dobijaju on i njihova porodica, da će rešiti stambeno pitanje... Dva puta je sprečen u tome, ali treći put je uspeo.”

Šta ste učinili kada ste saznali da Anđela više nije u domu?

Na prevaru je otac odveo Anđelu, o čemu smo odmah obavestili policiju i druge nadležne organe, pre svega Centar za socijalni rad opštine Savski venac u Beogradu. Nije tačno, to moram da kažem, da deca tek tako nestaju i, kao što se poslednjih dana priča, da o tome nema nikakvog traga. Veoma se adekvatno prati trag svakog deteta posle odlaska iz našeg doma. Zakonski propisi se striktno poštuju i znamo mnogo toga o životu i ove devojčice, pa i to da je odlukom centra u Beogradu Anđelin otac određen za staratelja, kao najmanje loše rešenje. Nismo ni mi, verujemo ni naše kolege u Beogradu, mogli da pretpostavimo da će njene patnje biti još veće, da će biti i žrtva oca i seksualno zlostavljana.

Znači, ne smatrate se krivim za njenu novu nesreću...?

Sve što se događalo sa ovom zaista nesrećnom i napaćenom devojčicom posle odlaska iz našeg doma nije zavisilo od nas, nismo imali nikakvu mogućnost da bilo šta promenimo. Druga ustanova je brinula o njoj, ne mi u Kulini.

 


# dom Centar za socijalni rad Kulina Dragoljub Marković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima