Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Lekari se danima borili za život dečaka koji je umro od morbila, zaražen i njegov brat blizanac

rss

03.01.2018. Blic, Telegraf, Aleksinac.Net

Dvogodišnji dečak J. R. iz Moravca, koji je preminuo 2. januara na Dečjoj klinici u Nišu usled komplikacija izazvanim malim boginjama, druga je žrtva ove zarazne bolesti u Srbiji.

Lekari se danima borili za život dečaka koji je umro od morbila, zaražen i njegov brat blizanac

Dvogodišnji Jakov Rakić koji je u utorak preminuo zbog komplikacija izazvanih morbilama, sahranjen je danas u rodnom selu Moravac kraj Aleksinca.

Kako piše Blic, njegov brat blizanac takođe ima boginje, ali nema komplikacije. On se leči ambulantno i nije ležao u bolnici.

Boginje je prvo dobio dečak koji je preminuo, a zatim se zarazio i njegov brat.

Mališan je bio 12 dana na respiratoru zbog teškog zapaljenja pluća, ali je izgubio bitku za život, uprkos grčevitim naporima multidisciplinarnog tima lekara Dečje interne klinike koji ga je danonoćno nadzirao. On je sahranjen danas.

U praćenju stanja učestvovali su dečji kardiolozi, dečji hirurzi, anesteziolozi, pedijatri svih subspecijalnosti i endokrinolozi, pulmolog, intenzivista.

Nije bio vakcinisan zbog čestih problema sa zdravljem

Dečak nije bio vakcinisan, jer zbog zdravstvenih problema nije ni mogao da primi zaštitnu MMR vakcinu.

- Dete je rođeno šest nedelja pre termina, što samim tim implicira mnoštvo problema koji su vezani za sve vitalne organe pa i za pluća. Četiri meseca nakon rođenja je lečeno na Institutu za neonatologiju u Beogradu zbog nezrelosti. Od rođenja, dete je hronično bilo bolesno, vrlo često i praktično nije imalo "prazan prozor" da bi moglo da dobije vakcinu. Dete je imalo ozbiljnih problema koje ga nisu u tom trenutku životno ugrožavale, ali jesu odlagale vakcinaciju realno. Da je moglo da primi vakcinu, simptomi bolesti bi bili neuporedivo blaži - kaže dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege na Dečjoj klinici.

On navodi da su zapaljenje pluća ili zapaljenje mozga (encefalitis) najčešće komplikacije koje izazivaju male boginje, a koje u pojedinim situacijama mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

- Zapaljenje pluća koje izaziva virus morbila oštećuje arhitektoniku pluća i remeti razmenu gasova na nivou pluća, pogotovo kod deteta koje ima hronični problem sa plućima. Virus morbila oštećuje normalnu građu plućnog parenhima, usled čega se ne resorbuje dovoljno kiseonika u krv. Time se pravi dodatni problem, jer čim nema dovoljno kiseonika u krvi svi ostali organi koji zavise od toga zavisiće još više, biće podložniji većem oštećenju - pojašnjava dr Milojević.

Danima smo čekali da mu bude bolje...

Nema pravila kada će se javiti komplikacije nakon oboljevanja od virusa morbila, nekada te promene krenu odmah, a nekada ide sporije.

- Kod dečaka koji je bio na našoj klinici, to je krenulo relativno sporo, ali se dugo održavalo jer je već imao dodatni problem. Onda je morao da bude stavljen na respirator kada smo videli da ta razmena gasova nije adekvatna za njegov organizam. Posle desetak dana smo očekivali bilo kakve pozitivne rezultate i odgovor organizma na to nešto što smo primenili, ali mi ga nismo dobili, nego smo svakim danom imali sve više i više pogoršanja - navodi dr Milojević.

On kaže da je individualno da li će virus kod osetljivih pacijenata napraviti komplikacije na plućima ili na mozgu.

Bolest uvek bira slabu tačku

- To zavisi od toga gde je slaba tačka, jer bolest uvek bira slabu tačku i tu se ispolji. Kod zapaljenja mozga odvija na isti način do oštećenja ćelija, a nekada se i u tim slučajevima zahteva mehanička ventilacija. Značaj vakcine je nemerljiv. Da je to dete moglo da dobije vakcinu, praktično bi tok bolesti bio blaži. Kada vakcinišete 95 odsto dece, onih pet odsto dece koji su ugroženi su mnogo bezbedniji, jer ne mogu da dođu u kontakt sa virusom - ističe dr Milojević.

Tuga u Moravcu

Mališanova smrt zavila je u crno njegove roditelje, koji sedam godina nisu mogli da imaju dece. Nakon vantelesne oplodnje, Rakići su dobili blizance koji su prevremeno rođeni, zbog čega je Jakov imao zdravstvene probleme, koje su dodatno iskomplikovale male boginje i dovele do fatalnog ishoda, piše Telegraf.

- Porodica Rakić je jedna od najuglednijih u našem selu. Lepo su situirani, imaju dragstor a bave se i poljoprivredom. Decu su dobili tek trećom vantelesnom oplodnjom, a blizanci su se rodili u Beogradu jer trudnoća nije do kraja iznesena. Iako je imao zdravstvene probleme od rođenja ali je lepo napredovao, čak je bio krupniji od brata Bogdana. Naročito je bolovao od upale pluća, zbog čega je više puta bio u bolnici. Tamo se i zarazio morbilama koje su prešle i na drugog brata.

Međutim, za razliku od Bogdana koji se dobro nosio sa bolešću, kod Jakova se stanje pogoršalo.

Proslavili smo mu 1. decembra drugi rođendan, a već sledećeg dana se razboleo i morao je ponovo u bolnicu – priča jedna rođaka Rakića.

Ona potvrđuje da Jakov nije bio vakcinisan od morbila ali ističe da njegovi roditelji nisu bili protivnici imunizacije.

- Mališan nije dobio vakcinu protiv malih boginja zbog lošeg zravstvenog stanja. Znam da su letos obojica primili neku vakcinu, ali ne znam tačno koju – priča ova žena.

Dodaje da Bogdan još nije svestan da mu je brat preminuo.

- Nedostajao mu je Jakov dok je bio u bolnici, zajedno su se stalno igrali. Otac je stalno bio kraj njega i zabavljao ga kako bi mu nadoknadio odsustvo brata. Tužno je što ga je zauvek izgubio – kazala je rođaka Rakića.


# Niš Moravac boginje epidemija Dejan Milojević virus vakcine bolest smrt
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima