Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kombajn mu zdrobio šake

rss

27.09.2007. Izvor: PRESS

Goran Stevanović (49) iz Rutevca stradao kada je pokušao da očisti noževe mašine za branje kukuruza, koji su mu zahvatili ruke

 
Mašina za branje kukuruza zdrobila je šake Goranu Stevanoviću (49) iz sela Rutevac kod Aleksinca! Stevanović je stradao kada je na njivi pokušao da očisti kombajn, ali su noževi zahvatili njegove ruke! Više od sat vremena Goran je bio zarobljen u klipovima mašine! Posle dramatične akcije spasavanja koja je trajala više od sat vremena, Stevanović je prebačen u nišku bolnicu, u kojoj su mu amputirane obe šake. Goran se posle operacije nalazi van životne opasnosti.

Nesreća se dogodila u utorak uveče na njivi u ataru Rutevca. Kada je završio sa branjem kukuruza, Stevanović je hteo da očisti mašinu. Međutim, noževi su mu zahvatili ruke i Goran je nasred njive ostao zarobljen!

- Često sam čistio mašinu i ne znam kako se dogodila nesreća. Ruke su mi ođednom bile zaglavljene! U početku me nije mnogo bolelo, dok nije počelo izvlačenje. Bio sam svestan svega! Bolovi su bili stravični! Ne znam kako sam preživeo - rekao je za Press Stevanović koji je smešten na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Nišu.

Stevanovića je u njivi pronašao njegov sin Nemanja.

- U utorak posle podne otac je otišao da bere kukuruz. Kako se nije vratio ni do kasnih večernjih časova pokušali smo da ga dobijemo mobilnim telefonom. Međutim, pošto odgovora nije bilo, zabrinuli smo se da mu se nešto nije desilo. Otišao sam na njivu sa drugom i zatekao stravičan prizor! Otac je stajao zarobljenih ruku pored kombajna, ali je bio potpuno svestan! Rekao mi je da pozovem pomoć, a mom drugu da mu skine tregere i da mu njima podveže ruke kako ne bi iskrvario - kaže Nemanja Stevanović.

Nemanja se vratio s nekoliko komšija sa alatom za demontiranje berača kukuruza. Međutim, oslobađanje nije išlo nimalo lako!

- Skoro sat vremena smo pokušavali da očeve ruke izvučemo iz klipova! Tata je sve to podnosio vrlo hrabro, mada je trpeo stravične bolove. Kada smo najzad uspeli da ga oslobodimo, prebacili smo ga do zdravstvenog centra u Aleksincu, gde mu je pružena prva pomoć. Odatle je hitno upućen u Niš - kaže Nemanja.


Stradao zbog nepažnje

Do nesreće je došlo prilikom Stevanovićevog pokušaja da očisti mašinu od zaglavljenih klipova kukuruza.
 

Dr Goran Đorđević, dežurni lekar na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, saopštio je da nije postojala mogućnost da se Stevanoviću spasu ruke.

- Pacijent je primljen sa potpuno smrskanim šakama, tako da nije postojala mogućnost za bilo kakav rekonstruktivni zahvat. Zbog toga mu je amputirana leva i dobar deo desne šake. Uradili smo sve što smo mogli, uspeli smo da sačuvamo palac jedne šake, što bi kasnije moglo da posluži kao osnova za novu intervenciju kojom bi se ruci vratile određene funkcije. On će ostati kod nas još nekoliko dana dok se potpuno ne oporavi, a eventualna rekonstrukcija šake biće moguća tek za nekoliko meseci - kazao je Đorđević za Press.

 


# Rutevac Goran Stevanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima