Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Boluje od raka, a mora u zatvor

rss

12.07.2006. D. Kocić

NIŠ - Saša Gojković, iz sela Subotinca kraj Aleksinca, mora da ide u zatvor, bez obzira na to što je oboleo od raka. Gojković je krajem prošle godine osuđen na desetomesečnu zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave koje je počinio kao sekretar tamošnjeg fudbalskog kluba i predsednik Mesne zajednice "Subotinac". Posle presude Gojković je teško oboleo, ali ova činjenica nije uticala na sudsku odluku, te je on dobio rešenje da se 1. juna javi u zatvor u Leskovcu.

- Prvi poziv za zatvor dobio sam 17. februara ove godine, ali mi je tri dana kasnije umro otac, pa mi je iz tog razloga kazna odložena za tri meseca. Međutim, 23. marta sam operisan od malignog melanoma na vratu. Određena mi je hemoterapija, koju primam pet puta mesečno, i to dva puta dnevno. Prvi ciklus hemoterapije dobio sam u maju, a lečenje u ovakvim slučajevima traje najmanje šest meseci. U međuvremenu stiglo mi je rešenje da se 1. juna javim u leskovački zatvor. Podneo sam žalbu na ovu odluku zahtevajući da mi se zbog bolesti odloži izdržavanje kazne uz koji sam podneo dokumentaciju, ali je ona odbijena - kaže Gojković za Glas.

Opštinski sud u Aleksincu i Okružni sud u Nišu odbijaju Gojkovićevu žalbu sa obrazloženjem da se iz medicinske dokumentacije ne može sa sigurnošću utvrditi bolest osuđenog. Gojković je, inače, sudu podneo izveštaj konzilijuma lekara Kliničkog centra u Kragujevcu u kojem se navodi da on boluje od malignog melanoma i predlaže uključivanje hemoterapije. Poslednja nada Gojkoviću je bila Uprava leskovačkog zatvora, kojoj se obratio tražeći garancije da će mu tokom izdržavanja kazne biti omogućeno da odlazi na lečenje, ali odgovor od njih nije dobio.

- Ukoliko ne budem lečen, za mene zatvor znači smrtnu kaznu. Ne mogu da shvatim zbog čega ne mogu da mi odobre odlaganje kazne za još nekoliko meseci dok ne završim lečenje. Ja nisam nikoga ubio, niti sam počinio neki drugi težak zločin, pa ne mogu da shvatim da niko u ovoj državi nema razumevanja za moj problem - zaključuje Gojković.

Predsednik Okružnog suda u Nišu Danilo Nikolić, koji je potpisao rešenje o odbijanju žalbe na rešenje o upućivanju Gojkovića na izdržavanje zatvorske kazne, nije želeo da komentariše razloge svoje odluke. Nisam dužan da vama polažem račune zbog čega smo tako odlučili - odgovorio je Nikolić na novinarsko pitanje o razlozima odbijanja žalbe. U Odeljenju za individualizaciju kazni i zaštitu prava osuđenih lica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija novinaru Glasa je rečeno da Gojković mora u zatvor. - Osuđenik mora da se javi na izdržavanje kazne, a na osnovu sagledavanja svih okolnosti odlučiće se o njenom eventualnom prekidu. Takođe, postoji mogućnost da se osuđenik uputi u Specijalnu zatvorsku bolnicu radi lečenja, a to vreme će mu biti uračunato u zatvorsku kaznu. Ukoliko tamo ne može da mu bude pruženo odgovarajuće lečenje, biće upućen u drugu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu - kaže Vanja Vuksanović, zadužena za zaštitu prava zatvorenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Međutim, ona je izrazila čuđenje što sudovi nisu osuđeniku obolelom od karcinoma odobrili odlaganje izdržavanja kazne.



#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima