Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nastavnik seksualni manijak?!

rss

25.12.2007.

Nastavnik seksualni manijak?!
J. V. (51), nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Aca Sinadinović" u selu Grejač kod Aleksinca, osumnjičen je da je seksualno zlostavljao šest učenica!

NASTAVNIK DEMANTUJE DA JE PEDOFIL

Osumnjičeni nastavnik J. V. tvrdi da je uvek prema svojim đacima postupao krajnje profesionalno.

- Nikada se prema njima nisam odnosio na način koji nije primeren prosvetnom radniku. Možda sam prema devojčicama pokazivao više ljubavi u odnosu na dečake, jer sam otac dva sina, a želeo sam da imam i ćerke. Moja krivica je velika ljubav prema deci koju je izgleda neko pogrešno protumačio. Nikada nisam decu povredio ni verbalno niti na bilo koji drugi način - kaže za Press J. V., i dodaje:

- Dodirivao sam učenice, ali to je bilo samo prilikom izvođenja vežbi, što je sastavni deo nastave. Hteo sam da ih zaštitim od povreda pa sam ih zato držao dok su radile vežbe. Možda sam ih nehotice dodirnuo i po nekom delu tela, što su one protumačile kao neprimeren kontakt.

Devojčice su optužile svog nastavnika da ih je na časovima fizičkog pipkao po telu i govorio vulgarne reči! Nastavnik je suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, a policija je saslušala J. V. i devojčice, kao i četiri njihova druga koji su potvrdili šta je nastavnik radio učenicama!

Prva prijava školskom psihologu Ljiljani Avramović o nedoličnom ponašanju nastavnika stigla je 7. decembra, da bi se za nedelju dana sa istim optužbama javilo još pet devojčica! Kako Press saznaje, optužbe su potvrdila i četvorica dečaka, koji su videli šta je nastavnik radio učenicama. - Devojčice koje su dobri đaci i nisu problematične odlučile su da prijave nastavnika, za koga tvrde da ih je na časovima fizičkog redovno pipkao po telu i govorio razne vulgarnosti. Kada je jedna od njih prva ispričala roditeljima, posle nekoliko dana i ostale su rekle šta im se dešava u školi - kaže za Press izvor blizak istrazi.

U ŠOKU... Direktor škole i psiholog

Slučaj je prijavljen policiji, koja je saslušala nastavnika i učenice, a u toku je provera njihovih optužbi, nakon čega će se odlučiti da li ima osnova za podnošenje krivične prijave protiv nastavnika.

- Četiri učenice osmog i dve sedmog razreda požalile su se da se nastavnik prema njima neprimereno ponašao, a to su potvrdila i četvorica njihovih školskih drugova. Deca tvrde da se on tako prema njima odnosi otkako je počeo da im predaje - kaže za Press Ljiljana Avramović, koja nije želela da precizira šta su konkretno učenice zamerile svom nastavniku fizičkog.

Majka jedne učenice kaže da se njena ćerka žalila na izuzetno vulgarno izražavanje nastavnika na časovima fizičkog, što je bio povod da se ona obrati nadležnima u školi.

- Ćerka mi se požalila da im nastavnik na časovima govori „bezobrazluke" i da joj je zbog toga veoma neprijatno. Ona se nije žalila ni na šta drugo, ali sam čula od drugih roditelja da su neke devojčice bile dodirivane po telu na neprimeren način i da su zbog toga prijavile nastavnika. Moje dete nije imalo takvih problema, pretpostavljam zbog toga jer je nastavnik znao kako bismo radikalno reagovali da je naša ćerka bila maltretirana na ovakav način - kaže naša sagovornica koja je insistirala na anonimnosti.

Aleksandar Lazarević, razredni starešina učenica osmog razreda koje su podnele prijavu protiv nastavnika, kaže da je zapanjen ovim događajem.

- To su dobra deca, iz dobrih i uglednih porodica. Ne znam šta se ovo dešava. Zaprepašćen sam ovim što se desilo - kaže Lazarević.

Zorica Jordanov, direktor škole „Aca Sinadinović" u selu Loćika, čije je istureno odeljenje u Grejaču, kaže da njoj nije nikada stigla nijedna žalba na ponašanje nastavnika fizičkog.

- On je u našoj školi od prošle godine. Nisam imala primedbi na njegov rad niti mi se ikada neko od učenika požalio na njega. Posle saznanja da ga je grupa đaka prijavila za nedolično ponašanje, protiv njega sam pokrenula disciplinski postupak i suspendovala ga dok komisija ne donese odluku - kaže direktorka škole.

Prema njenim rečima, nastavnik je ubrzo nakon što je saznao za prijavu svojih učenica zbog veoma teškog psihičkog stanja otišao na bolovanje.

- Kolegu je sve ovo pogodilo i zatražio je da nekoliko dana bude na bolovanju. Za nekoliko dana zasedaće disciplinska komisija koja će proceniti da li je u njegovom ponašanju bilo neprimerenih postupaka, a ostalo je u rukama pravosudnih organa - kazala je direktorka Jordanov. Novinaru Presa u policiji je potvrđeno da je u toku operativno postupanje po prijavi učenica, ali da krivična prijava protiv nastavnika još nije podneta.


FAKTI

- Zvonko J., zvani Cipiripi, nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Jovan Popović" u Kragujevcu, uhapšen je zbog sumnje da je dvanaestogodišnju učenicu ljubio po vratu i dodirivao po telu

- Policija u Bogatiću uhapsila je nastavnika Slavka P. iz Dublja zbog sumnje da je na času matematike dodirivao po grudima i glavi trinaestogodišnju učenicu

- Nastavnika Milana Č. iz Pljevalja roditelji učenice šestog razreda prijavili su da je dodirivao njihovu ćerku

- Niška policija podnela je krivičnu prijavu protiv Dragana A., profesora Prehrambeno-hemijske škole, zbog sumnje da je devojčice pipkao po telu, zavlačio im ruku pod majicu i raspitivao se o njihovom seksualnom životu

- Učitelj Petar J. iz Osnovne škole „Vuk Karadžić" iz Potočca kod Paraćina suspendovan je zbog seksualnog uznemiravanja učenica. Roditelji su u prijavi školskoj upravi optužili učitelja da je njihove ćerke držao u krilu, štipkao, pipkao i stiskao im grudi

D. Kocić, PRESS


Istina čeka istragu

NASTAVNIK Jugoslav V. koji predaje fizičko vaspitanje u isturenom odeljenju OŠ u Grejaču kod Aleksinca, osumnjičen za seksualno uznemiravanje učenica, pred disciplinskom komisijom u centrali škole u "Loćiki" pojaviće se u četvrtak u devet sati, posle čega će verovatno biti poznato mnogo više detalja o ovom slučaju.
Kako nas je obavestio javni tužilac u Aleksincu Ivan Stanojević, njemu je iz policije u Aleksincu, tek u sredu oko 13 časova stigla krivična prijava protiv Jugoslava V., zbog, kako se kaže, osnovane sumnje da je nad šest maloletnica izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje iz čl. 182 stav 1. Krivičnog zakonika. Sledeći potez tužilaštva biće podnošenje predloga istražnom sudiji za preduzimanje određenih istražnih radnji protiv osumnjičenog.
- Ja sam mrtav čovek koji hoda. Za poslednjih dvadesetak dana od sekiracije sam oslabio deset kilograma. Više ne mogu da podnosim nepravdu kojom sam gurnut u blato. Zar mene, slugu svojih učenika, neko prljavim igrama da proglasi pedofilom, samo da bi me šutnuli sa posla i doveli drugog, po ko zna kojoj liniji.
Ovako je u sredu u našem dopisništvu u Nišu, nastavio svoju priču od prethodnog dana, Jugoslav V. koga je direktorka Zorica Jordanov suspendovala sa posla do okončanja disciplinskog postupka.
Dok su učenice pred psihologom Ljiljanom Avramović, zatim svojim razrednim starešinom, pred policijom, a pojedine i u našem prisustvu, tvrdile da je bilo nedoličnog ponašanja nastavnika fizičkog, njegove kolege i koleginice u Grejaču, ne mogu da poveruju da je tako nešto učinio. Ako jeste, ipak dodaju, onda neka i odgovara.- Poznajem odlično kolegu i tvrdim da je izuzetno pošten i kao čovek i kao pedagog. U pitanju je nameštaljka. Kada u našoj školi nisu mogli nešto slično da mu smeste, jer radi sa dečacima, onda su u dogovoru sa nekima iz Grejača odlučili da mu tamo izmisle nedolično ponašanje. A to sve zbog toga, da bi i tamo i ovde bio izbačen sa posla, kako bi njegovo mesto kod nas zauzeo rođak jednog političara - kaže istoričar Dragomir Mirčić, predsednik sindikata u Mašinskoj školi u Nišu u okviru koje je i Zavod za vaspitanje omladine u kojem Jugoslav V. radi 30 odsto norme.
Jugoslav V. i dalje tvrdi da je nevin i da ne zna o čemu se radi i ko je decu nagovorio da sve izmisle.
- Jedva čekam da pred nadležnim organima dokažem istinu, ali šta će biti posle, ko će vratiti mir mojoj duši i porodici.

SVE SU TO NEISTINE

- NAPIŠITE slobodno da su sve priče o "nameštanju" nebulozne i da ovde niko ne smešta igre kolegi. Jugoslava poznajem dosta dugo i nikada mu ne bih učinila nešto nažao. Kod nas radi dobro, odgovorno i savesno, a u zavisnosti od odluke komisije u Grejaču i od krivične prijave, mi ćemo se opredeliti šta i kako dalje. Uz to, već smo od Policijske stanice u Aleksincu zatražili prave informacije i čekamo odgovor - rekla nam je direktorka Mašinske škole u Nišu Vesna Ristić.

D. STOJANOVIĆ



# sindikat škole Grejač krivična prijava Vuk Karadžić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima