Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Masakr u koledžu u Montrealu

rss

15.09.2006. V. Popović (Glas Javnosti)

Studenti su ručali kad je pucnjava počela, a napadač ni reč nije rekao - samo je pucao dok ga policajci nisu ubili, kažu svedoci

Maskirani muškarac obučen u crno upao je juče u koledž Doson u centru Montreala, drugog po veličini grada u Kanadi, i, ne rekavši ni reč, zapucao po studentima, ubio jednu devojku i ranio 19 osoba pre no što ga je policija ubila, javlja Bi-Bi-Si, dodajući da je najmanje petoro povređenih u kritičnom stanju.

Kanadska policija saopštila je da je ubica 25-godišnji Kimviri Džil koji je živeo u predgrađu Montreala, a u svom onlajn dnevniku nazivao je sebe "anđelom smrti". Na veb-sajtu posvećenom Gotskoj (divljačkoj) kulturi, Džil je napisao da je njegov kredo: "Živi brzo, umri mlad i ostavi za sobom unakaženo telo". On je, takođe, napisao na jednom sajtu da voli oružje, a mrzi ljude. Na svom blogu na engleskom jeziku Džil je postavio nekoliko fotografija sa oružjem i lovačkim noževima ispod kojih je napisano: "LJutnja i mržnja ispunjavaju moje biće".

Policija je reagovala u 12.40, kad je dobila poziv u pomoć iz škole; dvojica policajaca upala su unutra, pojurila za napadačem i pucala u njega nekoliko minuta pošto je otvorio vatru po studentima. Studenti i profesori pohrlili su na ulice, a policija je preplavila koledž da bi proverila da li je više napadača.

TV stanica Si-Ti-Vi javlja da su studenti upravo ručali u menzi kad je Džil zapucao u atrijumu, sprat ispod. Jedni su se dali u beg, a drugi su se bacili pod stolove. - Sedeli smo na času, slušali profesora i čuli pucnjeve. Kad smo izašli napolje, svi su vrištali i plakali, a neki su bili ustreljeni - priča jedna učenica koja je htela da ostane anonimna, prenosi Si-En-En.

Jedan student kaže da je video napadača - pankera visokog metar i osamdeset u mantilu. - Izgledao je kao student, imao je mantil. Ustrelio je jednu moju drugaricu dok smo puzali. Izvukao sam je odatle - priča mladić. - Video sam mu lice, a na njemu nije bilo nikakvog osećanja. Samo je prošao pored nas pucajući sve vreme - svedoči student Denijel Majtli (21), prenosi Si-En-En. - Ni reč nije rekao. Lice mu je bilo kameno, nikakvog izraza na njemu, ništa nije rekao, nije vikao parole. Samo je počeo da puca. On je hladnokrvni ubica - ispričao je Rojtersu student Soher Marouz.

Očevici kažu da je Džil ispalio najmanje 20 metaka pre nego što je ubijen, izveštava Rojters. Koledž ima oko 10.000 studenata od 16 do 19 godina, a sličan incident dogodio se u Montrealu 6. decembra 1989, kada je u pucnjavi u Politehničkoj školi ubijeno 14 žena, a 13 je ranjeno pre nego što se napadač ubio. Dalje, nezadovoljni profesor Univerziteta Konkordija u Montrealu u avgustu 1992. ubio je četvoro kolega. Jučerašnja pucnjava je treća u školskoj ustanovi u Montrealu.

Kanada ima mnogo strože zakone o kontroli vatrenog oružja od susednih SAD, a posle masakra u Politehničkoj školi 1989, lobi koji se protivi držanju vatrenog oružja pojačao je aktivnost. Debata o daljem pooštravanju kontrole vatrenog oružja tek se očekuje posle jučerašnjeg masakra u koledžu Doson u Montrealu.


PORAST NASILJA U ŠKOLAMA

Ovakvi događaji su retki u Kanadi, zemlji sa relativno strogim zakonima o kontroli naoružanja, ali nasilje u školama je sve veće, kažu za Rojters stručnjaci za obrazovanje i kriminal. Sve više dece nosi oružje u škole, kaže Stu Outi, predsedavajući Mreže za bezbednost u kanadskim školama iz Toronta. - Imali smo incidente kada su deca bila svedoci napada noževima ili pucnjave na školskom parkingu - kaže Outi, dodajući da obračuna automatskim oružjem, poput jučerašnjeg, ipak nema.


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima