Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Epidemija svinjskog gripa u Kulini

rss

05.02.2013. Izvor: Južne vesti, JugMedia, Aleksinac.Net, RTS

Institut za javno zdravlje proglasio je epidemiju „svinjskog gripa“ Ah1N1 u Domu za smeštaj odraslih lica „Kuline“.

Obolelo je 28 dece iz ove ustanove, a dvoje je hospitaliovano na nišoj klinici. Bez straha od pandemije

Epidemija svinjskog gripa u Kulini

Od Nove godine do danas u Domu za odrasla lica u Kulini kod Aleksinca, od sezonskog gripa obolelo je ukupno 28 štićenika. Prvi simptomi pojavili su se 2. januara i od tada u toj ustanovi sporadično se pojavljuju novi slučajevi.

Od 28 štićenika ovog Doma kod kojih su primećeni simptomi gripa, kod 4 je potvđeno prisustvo virusa AH1N1 dok su zbog komlikacija dvojica muškaraca mlađa od 30 godina smeštena na Infektivnu kliniku niškog Kliničkog centra.

Prema rečima doktora Žarka Rankovića, direktora infektivne klinike u Nišu, deca koja se leče u bolnici pate od teških degenerativnih bolesti, pa je to doprinelo njihovoj ozbiljnijij kliničkoj slici. Jedno dete je trenutno na respiratoru, a drugo je na intenzivnoj nezi - kaže dr Ranković.

Prof. Dr Branislav Tiodorović, direktor Insituta za javno zdravlje kaže da su preduzete sve preventivne mere i da se stanje obolelih prati. On ne očekuje da dođe do širenja bolesti.

„Nema mesta panici jer od 2010.godine ovaj grip se ne smatra opasnim, odnosno smrtonosnim. Zaposleni u Domu su preduzeli sve mere“, naveo je Tiodorović.

"Grip je za ovih par godina od kada se pojavio izgubio potencial, tako da on sad nije ozbiljniji od sezonskog gripa i više nema opasnosti od pandemije", kaže dr Tiodorović. On objašnjava da se kod velikog broja ljudi stvorio imunitet ili tako što su ga preležali ili kad su primili vakcinu.

"Sada najviše oboljevaju deca koja nisu mogla da stvore imunitet. Mi trenutno nemamo nikakvu posebno tešku situaciju i nemamo ozbiljne slike oboljevanja", objašnjava dr Tiodorović.

Tiodorović dodaje da je epidemija proglašena samo u "Kulini" i da se stanje prati. On objašnjava da se grip prenosi vazduhom i dodirom pa da se zbog toga lako i širi, ali objašnjava da nema mesta panici jer retko dolazi do komplikacija.

"Grip sam po sebi nije opasan, ali opasnost se sastoji u komplikacijama koje on izazove. Tamo gde se nadovežu bakterijske infekcije ili pad imuniteta mogu se javiti komplikacije", objašnjava Tiodorović.

Grip, prema rečima doktora, sada nije opasan i kod većine dece prolazi sa blago povišenom temperaturom i suvim kašljem za samo nekoliko dana i dodaje da stanje nije alarmantno.

Profesor doktor Branislav Tiodorović kaže da nema straha od pandemije, jer je grip sezonskog karaktera i simptomi brzo jenjavaju.

Direktor "Kuline" Goran Petković kaže da je u toj ustanovi, u kojoj su smeštena 363 lica, epidemija proglašena u jednom od sedam paviljona.

"To je uobičajna slika za ovo doba godine", kaže direktor Petković.

 


# Goran Petković dom Kulina epidemija Branislav Tiodorović Žarko Ranković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima