Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Đukić Dejanović: Raditi na poboljšanju demografske budućnosti

rss

29.01.2019.

Slavica Đukić Dejanović je posetila vrtiće u Aleksincu i Svrljigu i u Nišu razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga.

Foto: arhiva

U Nišavskom okrugu se na 1.000 stanovnika rodi devet beba, a umre 15 ljudi, dok je prosek godina 43,8, ukazala je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navodeći da je to pokazatelj da ovaj deo Srbije nema dobru demografsku sliku.

Ministarka je istakla da kroz pronatalitetnu politiku, upravljanje migracijama i politiku aktivnog starenja, svi zajedno moramo raditi na poboljšanju demografske budućnosti Srbije.

Kako je rekla, u planu kabineta koji vodi je da u martu ponovo bude raspisan konkurs na koji će se javiti opštine i gradovi za nepovratna sredstva za sva tri segmenta – za pronatalitentu politiku, upravljanje migracijama i za pitanja aktivnog starenja.

Pozvala je sve lokalne samouprave da apliciraju za sredstva.

Istakla je da je za teritoriju cele Srbije ove godine opredelilo 650 miliona dinara, dok je 2016. godine bilo opredeljeno 130 miliona dinara.

"Ne govorimo samo da je ovo naš nacionali zadatak, već je Vlada angažovana da finansijski pomogne, ali moramo biti svesni činjenice da samo finansijska podrška nije dovoljna, ako nema i svih ostalih segmenata", rekla je Đukić Dejanovićeva novinarima.

Ukazala je da su demografski parametri za jugoistočnu Srbiju lošiji nego u ostalim delovima zemlje, pa se zbog toga češće govori i više sredstava ulaže u taj deo Srbije.

Ministarka je napomenula da su demografska kretanja spora i da ćemo tek za oko 10 godina videti rezultate mera koje se sprovode.

"Ne samo finansijskom podrškom porodici, već snižavanjem psihološke cene roditeljstva, olakšavanjem pozicije materinstva i majke, stavljanjem fokusa zadataka na lokalne samouprave koje najbolje poznaju svoje specifičnosti i svoje građane, podizanjem nivoa znanja o reproduktivnom znanju", rekla je ministarka.

Napomenula je da je prošle godine posebno stimulisano povećanje kapaciteta predškolskih ustanova i kvaliteta rada u njima, a da se sada mora ići na ostale segmente, pre svega usklađivanje rada i roditeljstva.

Upitana šta sa opštinama koje nisu iskoristile sredstva, Đukić Dejanovićeva je rekla da, ako takvih opština ima, postoje nadležne inspekcijske službe koje moraju postupiti po zakonu.

"Ovo što smo danas videli u Nišavskom okrugu ohrabruje i čini mi se da se novac namenjen demografiji korektno troši, ali ako ima opština koje nisu iskoristila sredstva, postoje isnpekcije koje moraju postupe po zakonu", istakla je ministarka.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski rekla je da će sa ministarkom razgovarati o mogućnosti da Niš jednog dana dobije centar za demografsko istraživanje koji bi, kaže, pomogao državi da sagleda probleme sa kojima se taj deo Srbije suočava.

Sotirovski je navela da je Đukić Dejanovićeva jedna od retkih ministara koja je došla da na terenu proveri da li su i na koji način iskorišćena sredstva koje je njeno ministarstvo dodelilo lokalnim samoupravama.

Podsetila je na statističke podatke koji govore da taj deo Srbije nema dobru demografsku sliku.

"Recimo, na 1.000 stanovnika u Aleksincu, osam se rodi, a 18 umre. U Svrljigu na 1.000 stanovnika osam se rodi, a 23 umre. To su pokazatelji da ovaj deo Srbije nema dobru demografsku sliku", zaključila je Sotirovski.

Izvor: RTS


# Aleksinac opština Slavica Đukić-Dejanović Dragana Sotirovski
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima