Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Blic: Stanković deli gradsko zemljište šakom i kapom

rss

02.08.2016. Nataša Latković, Blic

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, samoinicijativno i bez dinara, dodelio je devet hektara opštinskog zemljišta pored autoputa firmi “Monikom”, koja je pre dve godine označena kao ekstraprofiter u trgovini ugljem.

Blic: Stanković deli gradsko zemljište šakom i kapom

Kompanija “Monikom” ili bivša “Ineks Morava” zauzela je najatraktivnije aleksinačko zemljište, bez ijednog papira iz opštine i saglasnosti Vlade, kako je to Zakonom predviđeno. Izvor “Blica” navodi da je Stanković omogućio tom preduzeću da uđe u posed i u njemu razvije svoj biznis. Te tri parcele se nalaze tik uz bivšu “Pikovu” hladnjaču, koju je kupio Nikolić pre dve godine. On je otuđeno zemljište pre više meseci ogradio i zasejao.

Današnji Blic pod naslovom "VRHUNSKA BAHATOST Lokalni moćnik (SNS) deli gradsko zemljište ŠAKOM I KAPOM" piše o samovoljnom ponašanju čelnika aleksinačke opštine Nenada Stankovića.

"Ne bih o tome telefonom"

Predsednik opštine Nenad Stanković kaže za “Blic” da to nije primetio i da nije upoznat sa time.

- Ne znam da je zemljište ograđeno. Poznato mi je da je to u postupku, ali ne radi se o tolikoj površini. “Monikom” je veliki investitor i znam da zahtev postoji. Lično mi je bio u rukama. Detalje u ovom trenutku ne znam, jer sam na odmoru - navodi Stanković, inače kadar SNS-a.

Moma Nikolić, vlasnik te kompanije, međutim nije želeo da komentariše naša saznanja.

- Ne bih da pričam o tome telefonom - rekao je Nikolić i spustio slušalicu.

Prema našim saznanjima, sa celim slučajem upoznat je i opštinski pravobranilac, kao i načelnik Uprave, ali im je rečeno da po tom pitanju ništa ne preduzimaju.

- Planirano je da tu pored autoputa bude slobodna zona. U ovom trenutku to zemljište ima status gradskog građevinskog. Njega je obilazio jedan strani investitor, ali se iznenadio kada je video da je zauzeto - dodaje naš izvor.

Firma ekstraprofiter

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava pismeno je tražio informaciju od Opštinske uprave Aleksinac po kom osnovu su firmi “Monikom” dodelili ili dali u zakup to zemljište, a iz uprave im je prošle nedelje stigao odgovor da nije vođen nikakav postupak.

Zanimljivo je da je kompanija Mome Nikolića, tada “Ineks Morava”, pominjana u izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije, u kome je, uz preduzeća Dragana Markovića Palme, označena kao ekstraprofiter u prodaji uglja iz Kolubare i Kostolca. Ta firma je kupovala ugalj po privilegovanim uslovima, a onda ga prodavala po ceni koja je veća za 205 odsto.

Na sajtu Agencije za privredne registre stoji da je osnovna delatnost “Monikoma” trgovina na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima. Vlasništvo Mome Nikolića je 99, 98 odsto, koji je u to preduzeće uložio oko 770.000 dinara i pokretnih i nepokretnih stvari u vrednosti od 262, 6 miliona dinara.


# predsednik opštine PIK Aleksinac Nenad Stanković Hladnjača slobodna zona Ana Marković Monikom zemljište Moma Nikolić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima