Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

DOGODINE VELIKA KOALICIJA?!

rss

16.11.2008. S. VOJINOVIĆ - B. BOJIĆ

DOGODINE VELIKA KOALICIJA?!
Zbog blokade lokalnih uprava, uskoro novi izbori u Kovinu, Leskovcu, Kraljevu, Aleksincu, Vladimircu i nekoliko beogradskih opština. Sve je to uvod u veliku koaliciju demokrata i naprednjaka

Evo ruke... Tadić i Nikolić možda zajedno sastave buduću vladu

Nakon velike pobede naprednjaka na lokalnim izborima u četiri opštine u Srbiji i najave da će u nekima od njih formirati vlast s demokratskim blokom, sve više se pominju i vanredni parlamentarni izbori sledeće godine, na kojima bi bila formirana velika koalicija demokrata i naprednjaka.

Kako Press saznaje u Demokratskoj stranci, ona prati događaje na lokalnom nivou i spremna je na uvođenje prinudnih mera i nove izbore tamo gde je došlo do blokade rada zbog podele među radikalima. Kako saznajemo, već su potpuno izvesni novi izbori u Kovinu, Leskovcu, Kraljevu, Aleksincu, Vladimircu i nekoliko beogradskih opština, pre svih, u Zemunu i Voždovcu.

Ali, sve je to uvod u nešto mnogo veće o čemu se već ozbiljno razmišlja - parlamentarnim izborima krajem sledeće godine. Tada bi se, tvrde stručnjaci, dobila realna snaga u parlamentu, ali zbog nepremostivih razlika na desnici, verovatno bi, prvi put u Srbiji, došlo do velike koalicije desnice i levice, tj. naprednjaka i demokrata.

- Izbori su skupi i nikom nije do izbora, ali je jasno da bi u uslovima svetske ekonomske krize Srbija mnogo bolje funkcionisala da ima stabilnu vladu sa 70 odsto podrške. Pa, dve najjače stranke u Nemačkoj, Demohrišćanska unija, s desnog centra, i Socijalnodemokratska partija, sa suprotnog kraja političkog spektra, napravile su „veliku koaliciju" zarad građana. Mi ne možemo još dugo da žmurimo pred novom političkom realnošću, a ona će se legitimisati samo na izborima - priča sagovornik Pressa blizak vrhu DS-a.

Vučić: Nismo ničiji džoker

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić tvrdi da se ta partija zalaže za raspisivanje opštih lokalnih izbora, ali odbacuje svaku mogućnost ulaska u Vladu „u ovom trenutku, osim ako to nije neki krucijalni razlog ili smak sveta, ali u ovom trenutku", ponovo naglašava Vučić, „ne mogu da se setim nijednog".

- Mi nećemo da budemo ničiji džoker, niti zamena Jovanoviću. Za to ne postoji cena! Mi jesmo za izbore i tražićemo ih kad god za to budemo imali priliku jer ovo što sada imamo, ne samo na lokalu već i u parlamentu, nije normalno! - ocenjuje Vučić i potvrđuje da se na nivou lokalnih samouprava „stvari sve više komplikuju".

- O koalicijama se isključivo odlučuje na lokalu. Centrala SNS-a se neće mešati. Mi smo za to da se gde god je moguće napravi nova vlast, ako ne prinudna uprava i novi izbori - objašnjava Vučić.

BLOKADA VLASTI NA LOKALNOM NIVOU

Ni predsednik IO DS-a Marko Đurišić ne isključuje mogućnost prevremenih lokalnih izbora.

- Činjenica je da sve veći rejting naprednjaka blokira funkcionisanje na lokalu. Videćemo kako će stvari ići dalje. Ako se bude otvarao problem u sve više opština, moguće je da ćemo imati nove izbore - kaže Đurišić.

Izvršni direktor „Cesida" Zoran Lučić tvrdi da SNS, kao realno druga po snazi stranka u Srbiji, „s pravom traži vlast, i to ne samo na lokalu".

- Odnos snaga u Skupštini potpuno je nerealan jer je realan broj poslanika SRS-a. Ako se otvori pitanje raspisivanja lokalnih izbora pre vremena, tek tad može da bude zanimljivo. Već čujem da se spekuliše da bi SNS, koji je sada prihvatljiv za sve sem za radikale, mogao u vlast i s vladajućim strankama. Tada bi LDP bio istisnut, a vlast bi podržavao Tomislav Nikolić. A, mogli bi čak i vanredni parlamentarni izbori da budu raspisani. Ipak, sve to prvenstveno zavisi od procene Tadića - da li bi s Nikolićem više dobio ili bi odlaskom Jovanovića više izgubio. U politici je sve moguće, pa i to da Tadić i Nikolić sede u istoj vladi - smatra Lučić.

Nikoliću treba podrška

- Posle naglog uspona SNS-a i pada SRS-a, sigurno će doći do blokade još nekih lokalnih samouprava. Pitanje je da li bi to moglo dovesti do opštih lokalnih izbora, koji u ovom trenutku naprednjacima najviše odgovaraju. Da bi se oni „izgurali", Nikoliću je potrebna podrška Borisa Tadića, ali i stranaka oko DS-a koje čine vladajuću koaliciju - zaključuje Stojiljković.

SRS: DS i SRS su dva prijatelja u kupovini

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović kaže da je koalicija demokrata i naprednjaka uveliko u opticaju.

- Prema izjavama iz „žutog preduzeća" da su bezbrižni uprkos brojnim ucenama malih koalicionih partnera, treba valjda svima da je jasno da je koalicija demokrata i onih koji su pokušali da izvedu puč u SRS-u uveliko na snazi. Ta nova stranka je u rukama tajkuna. To vam je kao kada idete u kupovinu s prijateljem. Vi nemate para, vaš prijatelj ima. Ako vam se nešto svidi, pozajmićete od prijatelja i kasnije mu vratiti - podvlači Todorović.

On kaže da problemi na lokalu, nastali podelom SRS-a, ukazuju da je velika greška bila istovremeno raspisivanje lokalnih i parlamentarnih izbora.

I profesor FPN-a Zoran Stojiljković očekuje nastavak trenda ponavljanja lokalnih izbora, što bi u skorijoj budućnosti moglo usloviti formiranje nove vladajuće većine u srpskom parlamentu.


# Aleksandar Vučić izbori Tomislav Nikolić prinudna uprava Nova stranka Marko Đurišić
@avucic @NovaStranka @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima