Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bovan: Poplavljen i levak

rss

28.02.2010. Izvor: aleksinacnews.com

Na obalama Moravice u Aleksincu trenutno traje prava bitka sa vodom. Nivo reke raste i preti da probije bedeme i nasipe koje mehanizacija i stanovništvo okolnih kuća prave.

Bovan: Poplavljen i levak

Najkritičnije je od mosta u Vakupu do Pivarskog mosta.
U Jazu je već nekoliko kuća pod vodom. Takođe i oko Grobarskog mosta.
U okolini visećeg mosta stanovnici okolnih kuća pokušavaju da uz pomoć peska i zemlje zaštite svoja dvorišta od plavljenja.
I dok oni lopatama prave bedem, na visećem mostu i oko njega se okupilo nekoliko desetina aleksinčana koji sve to posmatraju kao film ili pozorišnu predstavu. U opštoj gužvi niko se nije setio da upozori okupljene na Visećem mostu da on nije predviđen za teret pedesetak ljudi i da postoji mogućnost da svoje posmatranje poplave završe tragično. U blizini Visećeg mosta bager je upao u reku. Vozač u kabini pokušava satima da mašinu vrati na suvo. Jedini bezbedni deo grada uz Moravicu je onaj od Pivarskog mosta naniže, zbog bedema koji je izgrađen.

Inače zbog obilnih kiša i ogromnog priliva vode u jezero, nakon što su nadležni spustili rešetke na brani, specijalni prelivni levak koji služi da veštačku branu "rastereti" u slučaju visokog vodostaja preplavljen je prvi put posle 30 godina. Time je izgubljena kontrola nad ispuštanjem vode iz jezera, čime je Moravica nekontrolisano narasla. Voda je i dalje nekoliko metara ispod nivoa brane, a nadležni tvrde da je brana stabilna.

Svi čamci, splavovi i ostali plovni objekti izvađeni su iz vode, a na samom jezeru dežura nekoliko interventnih ekipa sa čamcima, pripremljenih da reaguju ukoliko voda nanese neki veći predmet blizu levka.

- Informacije nam stižu iz sata u sat. Nažalost, izveštaji koje dobijamo nisu dobri. Voda koja izlazi iz jezera počinje da plavi sve na putu ka Aleksincu i očekujemo da taj poplavni talas u toku noći stigne do grada - kaže Ivan Dimić, predsednik opštine Aleksinac.

U Aleksinac je JP "Srbija vode" uputilo dodatnu mehanizaciju kako bi se naseljeni deo što bolje pripremio za poplavni talas.

- Džakovi sa peskom se postavljaju svuda gde je to moguće. Nažalost, ima mesta gde smo nemoćni i gde se niko ne usuđuje ni da prognozira šta će biti - kaže Dimić.

Na prilazu Bovanskom jezeru iz pravca Aleksinca, vide se samo krovovi letnjikovaca koji se u normalnim okolnostima nalaze daleko od vode. Voda je poplavila i većinu puteva oko samog jezera. Put od Malog cveta do Bovna ugrožen je na više mesta, jer je nivo reke došao na svega desetak santimetara od kolovoza.

Večeras je Aleksinac obišao i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, Predrag Marić koji je sa predsednikom Opštine obišao najugroženije tačke kraj Moravice i Bovansku branu. Marić je naglasio da je zadovoljan činjenicom da je brana stabilna, da je vodostaj na jezeru u padu i da će sve interventne i spasilačke ekipe koje su od strane Ministarstva upućene u Aleksinac, učiniti sve da se izbegne najgori scenario u toku noći, dok poplavni talas ne prođe.

Po poslednjim informacija još se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja.

Beležimo i jednu zanimljivost. Naime, neki građani Opštine su iskoristili nastalu situaciju da dođu do lake zarade. U Ribarskom gazdinstvu "Južna Morava 2" saznajemo da je na pijaci u Aleksincu već zabeleženo nekoliko slučajeva prodaje ribe sakupljene sa područja sa kojih se voda povukla.

- Molimo ribolovce, ali i sve ostale, da ne zloupotrebljavaju situaciju jer će naša služba da bude rigorozna. Kazne su drakonske i protiv svih koje budemo zatekli da tu ribu prodaju biće podnete i prekršajne prijave - kaže Nikola Kumanović, direktor gazdinstva.





http://www.aleksinacnews.com/drutvo/167-dramatina-no-u-aleksincu
Zahvaljujemo se ekipi aleksinacnews na ustupljenom materijalu, u interesu blagovremenog obaveštavanja građanstva.


# predsednik opštine Ivan Dimić Južna Morava Nikola Kumanović Moravica poplava Predrag Marić Srbija vode
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima