Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačka kasarna prima azilante?

rss

16.11.2011. Izvor: Pres, Aleksinac.Net

Dok pojedini aleksinački odbornici poput Dušana Ostojića traže adekvatnu namenu i potencijalne investicije kojima bi se rešilo pitanje prazne kasarne, država uskače sa novim rešenjima socijalnih pitanja. Na žalost, radi se o prinudnom smeštaju azilanata koji ovih dana prave probleme u Banji Koviljači.

Kako saznaje "Pres" imigranti će biti smešteni u jedan od 5 napuštenih vojnih objekata širom Srbije, u Surdulici, Novom Pazaru, Aleksincu, Loznici ili Rumi.

Aleksinačka kasarna prima azilante?

Čelnici ovih opština, međutim, nerado prihvataju ulogu domaćina.

Država već pregovara sa lokalnim vlastima i Vojskom Srbije o preuzimanju nekog od objekata, kako bi rešila problem zbog kojeg je poslednje dve nedelje maltene stao život u Banji Koviljači.

„Radi se o kasarnama koje nisu u upotrebi. Predviđeno je da te objekte članovi Koordinacionog tela za azilante obiđu kako bi isproveravali bezbednost i ostale parametre, a zatim i predlože najbolje rešenje", kaže izvor.

U koju kasarnu će se useliti azilanti Koordinaciono telo bi već sutra trebalo da informiše Vladu Srbije.

Da će problem velikog broja azilanata u Banji Koviljači biti rešen u kratkom roku odabirom jedne od napuštenih kasarni za njihov smeštaj obećao je i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je preksinoć u Loznici održao sastanak sa čelnicima skupštine tog grada, posle kojeg je predsednik skupštine grada Jovan Todorović rekao da će Vlada sutra razmotriti koju će kasarnu osposobiti za azilante.

„Ministar Ljajić nas je obavestio da će Vlada Srbije razmotriti pet predloženih lokacija, odnosno kasarni u kojima više nema vojske i u početku osposobiti jednu za prihvat azilanata i ilegalnih imigranata iz Koviljače. U petak će obići kasarne i jednu predložiti za njihov smeštaj“, rekao je Todorović.

Ova vest uznemirila je čelnike potencijalnih „gradova domaćina". Predsednik opštine Ruma Goran Vuković rekao je za "Pres" da do sada nikakvih zvaničnih razgovora o tome nije bilo.

„Štaviše, sa ministrom Šutanovcem smo razgovarali o tome da se kasarna stavi u funkciju razvoja grada, pa smo već počeli izradu detaljnog urbanističkog plana atraktivnog prostora u širem centru grada“, rekao je Vuković.

On je dodao da je gradu u interesu da na ovoj atraktivnoj lokaciji, koja u gradskom jezgru zauzima čak 18 hektara, nikne najmoderniji kompleks stambenih, poslovnih i sportsko-rekreativnih sadržaja.

 

Aleksinačka opština nema mnogo izbora kada se radi o nameni kasarne, jer po glasinama, zaovstavšinom je utvrđeno da vlasnik kasarne može biti samo vojska. Kako vojske, ogigledno, u Aleksincu neće biti, krenulo se sa inicijativom za iskorišćenje ovog prostora.

Da li će i Aleksinac, poput Rume, dobiti novi moderni centar grada, pitanje je dobre volje države.

 


# predsednik opštine kasarna opština vojska Rasim Ljajić azilanti
@mo_i_vs @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima