Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačani čekaju isplatu za štetu od nevremena

rss

03.10.2011.

Poljoprivrednicima u okolini Aleksinca ni posle tri meseca od velikog nevremena nije isplaćena odšteta. Šteta je procenjena na 640 miliona dinara, ali je aleksinačka opština dobila 80 puta manje novca od predviđenog.

Ni posle tri meseca od velikog nevremena, poljoprivrednim proizvođačima u okolini Aleksinca nije isplaćen ni dinar odštete. Na imanjima i građevinskim objektima šteta je procenjena na 640 miliona dinara, ali je aleksinačka opština od nadležnog ministarstva i Vlade dobila 80 puta manje novca od predviđenog.

Sve ono što je bilo zasejano, a što je ove jeseni trebalo da ratarima u okolini Aleksinca donese dobru zaradu, nevreme je uništilo za manje od sat vremena.

Što nije odneo olujni vetar, ubio je grad, pa je povrće potpuno stradalo, a rod žita je prepolovljen.

Živkovići su na gubitku 15 tona paprike i oko osam tona žita, a pošto odštete nema, problema će biti i sa jesenjom setvom.

Miroslav Živković iz sela Moravac kaže kako je planirao da zasadi tri do četiri hektara pšenice, ali da odštetu nisu dobili, da mu treba oko 50.000 dinara i da sada nemaju ništa, zbog čega će od tog posla odustati.

Odmah posle nevremena, Aleksinac je od države dobio osam miliona dinara pomoći, čime, tvrde u gradskom Štabu za vanredne situacije, može da se pokrije jedan odsto pričinjene štete.

Vlada: Novca nema

Iz Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije opštini je nedavno potvrđeno da para za saniranje posledica nevremena više nema.

Većina žitelja sela sa leve strane Morave, koja su najviše stradala u nevremenu, nisu želeli pred kameru, jer kažu da ovo nije prvi put da mnogi obećaju pomoć i da to obećanje ne ispune.

Do sada je pristiglo više od 4.000 zahteve za odštetu, pa najugroženija domaćinstva mogu da dobiju najviše po 2.000 dinara.

Predsednik Opštine Aleksinac Ivan Dimić kaže da znaju da je kriza velika, da para u državi i lokalnim samoupravama nema, ali je siguran u to da je bilo malo više razumevanja i volje onih koji odlučuju, pomoć bi stigla.

Pošto ima i onih kojima sleduje nekoliko stotina dinara odšete, štab za vanredne situacije u gradu odlučio je da se novac ne isplaćuje, već da se iskoristi za kupovinu raketa i obnovu 26 protivgradnih stanica.

Šef Odseka za poljoprivredu Radomir Stojanović kaže da su stanice dotrajale, čak toliko da ljudi nemaju odakle da pucaju, pa će najpre morati da novac ulože u građevinske radove.

Ratarima preostaje da dobro razmisle šta će i koliko letine da zasade, jer klimatolozi zbog promene klime najavljuju češće iznendane vremenske nepogode.

 


# predsednik opštine Ivan Dimić opština Moravac Radomir Stojanović štab za vanredne situacije
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima