Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poginuo Stiv Irvin, Lovac na krokodile

rss

04.09.2006. Aleksandar Gvozden

Poginuo Stiv Irvin, Lovac na krokodile
Brizbejn -- Stiv Irvin, australijski istraživač poznat po emisijima o krokodilima, preminuo tokom snimanja dokumentarca od posledica uboda raže.

Rep odrasle raze ima probojnu moć bajoneta. Predpostavlja se da je životinja bila uplašena i isprovocirana tokom snimanja dokumentarne emisije na severu Queenslanda. Svedoci kažu da je smrt bila trenutna i da mu nije bilo pomoći.

Stiv Irvin je stekao svetsku slavu kao neustrašiv poznavalac krokodila i australijske divljine. Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu kojim je prenosio svoje znanje i često vrlo opasnim situacijama iz kojih se s lakoćom izvlačio, Irvinove pustolovine su vrlo brzo prešle granice rodne Australije.

Irvinovi roditelji osnovali su 1970. Park za reptile u Kvinslendu, koji je kasnije prerastao u čuveni Australijski zoološki vrt na Sunčanoj obali, poznat kao utočište za povređene mladunce kengura, koala i drugih životinja.

Kada je njegov otac Bob rešio da učini nešto da zaustavi lov koji je ozbiljno ugrožavao populaciju krokodila u Australiji, Stiv je tome doprineo na svoj način – hvatao je krokodile i premeštao ih na bezbednija mesta, a često i u svoj zoo-vrt.

Kada ga je televizijski reditelj Džon Stenton upoznao dok je snimao reklamu u Australijskom zoo-vrtu, shvatio je da pred sobom ima novu zvezdu. Saradnja je počela snimanjem medenog meseca Irvina i njegove supruge Amerikanke Teri Bejns, tokom kojeg su hvatali krokodile, i donela je obojici ogromno bogatstvo.

Kanal „Diskaveri” je kupio ovu emisiju 1996. i od tada se prikazivala u 130 zemalja širom sveta.

"Bio je jedinstven. Bio je omiljen ne samo u Australiji nego i širom sveta", rekao je Džon Hauard, premijer Australije.

SteveIrvinCrocodile.jpgHarizmatični Stiv Irvin je ceo život proveo sa životinjama. "Park za reptile" koji su držali njegovi roditelji pretvorio je u jednu od najposećenijih turističkih atrakcija u Australiji, proslavio se nekovencionalnom serijom dokumentaraca, a čak ni žestoke kritike što je pre dve godine hranio krokodila sa jednomesečnim sinom u naručju nisu mu smanjile popularnost.

"Svet je danas izgubio velikog i strastvenog zaštitnika životinjskog carstva i divljine. Umro je radeći ono što najviše voli i najbolje ume", kazao je Džon Stejton, Irvinov prijatelj.

Irvin je umro u 44. godini snimajući novi serijal pod nazivom "Najopasnije životinje u okeanu".


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima