Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Udovica oficira ostala bez penzije

rss

13.11.2008. N. Miković (Politika)

Udovica oficira ostala bez penzije
Ivanki Mladenović ukinuto primanje koje je dobijala od 2000. godine. – U Fondu SOVO kažu da mora da podnese novi zahtev

Potpukovnik Dragomir Mladenović je period od početka oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji do okončanja NATO bombardovanja, u junu 1999. godine, proveo u južnoj pokrajini. U leto 1998. godine, dok se još nisu nazirali strašni meseci koji će kulminirati napadom zapadne alijanse, učestvovao je u oslobađanju mesta Klečka gde su pripadnici OVK-a masakrirali dvadesetak otetih civila i zatim pokušali da spale njihova tela u improvizovanom krematorijumu. I period bombardovanja je proveo na Kosmetu. Nisu ga ubile bombe, rakete ili zasede OVK, ali se iz rata vratio desetak kilograma mršaviji. Teško je oboleo i preminuo 2000. godine. Zvanična dijagnoza: rak. Nezvanična: „kosovski sindrom”, oboljenje zbog boravka na terenu kontaminiranom radioaktivnom municijom od osiromašenog uranijuma koju su ispaljivali američki avioni A-10. Iza sebe je ostavio suprugu Ivanku, sina Srđana i kćerku Ilijanu.

Ivanki Mladenović iz Aleksinca, početkom oktobra, na kućnu adresu u Aleksincu, stiglo je rešenje Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika u kome piše da joj prestaje pravo na porodičnu penziju koju je primala od 2000. godine. Tada je, po osnovu obavljanja roditeljske dužnosti, stekla pravo na ovo primanje koje je do pre nekoliko nedelja iznosilo 32.000 dinara. Nadala se, kao i svi vojni penzioneri, dugo najavljivanom povećanju, ali je umesto toga dobila – rešenje o oduzimanju penzije.

U obrazloženju rešenja je navedeno da razlog za ovakav čin leži u činjenici da sin Srđan više ne studira. Zatečena ovakvom odlukom Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, Ivanka Mladenović priseća se muka kroz koje je prošla.

– Moj suprug je umirao u najtežim mukama. Lekari su nam rekli da je umro od raka, ali su nam neke njegove kolege oficiri, nezvanično, kazali da je pravi uzrok smrti takozvani kosovski sindrom – kaže Ivanka Mladenović.

Smatra da je neverovatno da joj oduzimaju penziju zbog toga što joj sin napušta školovanje. Tvrdi da se više puta obraćala nadležnima u Fondu, ali da niko nije imao razumevanja, ni objašnjenja za njen slučaj.

U Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, na pisani zahtev „Politike” odgovoreno je da je „rešenjem PP broj 547708 od 7. oktobra 2008.godine prestalo pravo na porodičnu penziju detetu Srđanu i udovi Ivankizbog prestanka školovanja Mladenović Srđana na Mašinskom fakultetu u Nišu”. U obrazloženju još stoji i da je Ivanka Mladenović, ako želi da ponovo stekne pravo da prima penziju, u obavezi da podnese svojeručno potpisan zahtev za priznavanje prava na porodičnu penziju. Uprkos obrazloženju koje smo joj predočili, Ivanka Mladenović je angažovala advokata koji će uložiti žalbu na pomenuto rešenje o oduzimanju penzije jer je „izgubila poverenje u vojsku”.



# NATO
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima