Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

150 godina humanitarnog rada

rss

09.05.2013.

Ove godine najveća i najstarija humanitarna organizacija na svetu Crveni krst obeležava 150 godina od osnivanja, pa je moto obeležavanja "150 godina humanitarne akcije".

Dan Crvenog krsta se obeležava i u Aleksincu u okviru Nedelje crvenog krsta.

150 godina humanitarnog rada

Počelo je 1859. godine blizu Solferina na severu Italije, tokom bitke austrijske i francusko-italijanske vojske. Na bojištu je ostalo 40.000 ranjenika. Sem malog broja lekara, tamo se zatekao i mladi trgovac iz Ženeve Anri Dinan, koji odlučuje da organizuje volontere.

Opštinska organizacija Crvenog krsta u Aleksincu osnovana je među prvima u Srbiji, 1876. godine. Za predsednika je izabran Jovan Pečenović, a za sekretara Luka Popović.

Pred početak Prvog srpsko-turskog rata, Aleksinac je bio pun vojske. Trebalo je zbrinuti  veliki broj ranjenika, tako da je glavni zadatak članova Odbora Crvenog krsta, u toku ratnih dešavanja, bio otvaranje i snabdevanje poljskih bolnica. U vršenju ove dužnosti, avgusta 1876. godine, poginuo je sekretar Luka Popović koga je napao konjički odred. Dr Vladan Đorđević, osnivač Srpskog društva Crvenog krsta, je o ovom događaju obavestio tadašnjeg ministra inostranih dela:

"Jedno odeljenje turske konjice ne samo da je ubilo Luku Popovića koji mu je pao šaka, nego mu je ruku, na kojoj nosaše crveni krst na beloj povesci, iseklo na komade, i pošto su ga ubili kuršumom  u grudi, isekli nožem u svim pravcima, preko crvenog krsta."

Aleksinačka organizacija je jedan od najtežih zadataka imala za vreme bombardovanja 1999. godine, kada je bilo dosta žrtava, ali i straha među stanovništvom. Crveni krst je organizovao humanitarnu pomoć za oštećene, kao i klubove oko kojih se okupljalo zabrinuto stanovništvo. Organizovano je i pozorište za najmlađe koje je radilo u sloništima.

U prethodnim godinama Crveni krst je među prvima uskakao u pomoć prilikom velikog nevremena od pre dve godine, kao i prilikom prošlogodišnje epidemije žutice.

 

Danas, aleksinačka organizacija, iako pod teškim materijanim uslovima, uspešno obavlja svoje delatnosti. Oni će radno obeležiti nedelju Crvenog krsta sledećim programom:

Petak, 10. maj
- prijem kod predsednika SO Aleksinac
- prijem u ZC Aleksinac
(prijemi delegacije CK I Kluba doborovoljnih davaoca krvi)

Ponedeljak, 13. maj
18.00 - Izložba "Krv život znači" u galeriji Centra za kulturu
19.00 - Svečana akademija - velika sala CKU

U okviru svečane akademije uz prigodan kulturno-umetnički program zaslužni pojedinci dobiće priznanja, kao i višestruki davaoci krvi.

Sreda, 15. maj
10-12.00 Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu crvenog krsta.

 


# pozorište Crveni krst izložba Vladan Đorđević SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima