Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Milion Domovnica

rss

18.09.2006.

Milion Domovnica
Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslove Hrvatske, od oktobra 1991. do ovih dana hrvatsko državljanstvo je dobilo više od milion osoba.
Najviše je zahteva stiglo s područja bivše Jugoslavije, iz BiH oko 800.000, Srbije i Crne Gore oko 93.000, Slovenije oko 18.000, te Makedonije oko 14.000.
Od zapadnoevropskih zemalja najviše je zahteva iz Nemačke, oko 10.000, Italije, 3.500, dok je od prekookeanskih zemalja najviše interesa za hrvatsko državljanstvo bilo u Australiji, oko 3.000 zahteva, Argentini 2.000, Kanadi 1.600, te u Čileu 1.500 zahteva.

Načelnik MUP-ova Odelenja za državljanstvo Jurica Kešina kaže da se hrvatsko državljanstvo može dobiti na nekoliko načina: poreklom, rođenjem na teritoriju Hrvatske, prirođenjem, te putem međunarodnih ugovora.
On ističe da je temeljno načelo za sticanje hrvatske domovnice načelo porekla, odnosno načelo krvne veze. Osobe koje dođu u Hrvatsku i zatraže domovnicu, moraju imati navršenih 18 godina, ne sme im biti oduzeta poslovna sposobnost, moraju imati otpust iz stranog državljanstva ili doneti dokaz da će dobiti otpust iz matičnog državljanstva, u Hrvatskoj moraju biti neprekidno prijavljeni najmanje pet godina pre podnošenja zahteva, moraju poznavati hrvatski jezik i latinično pismo i drugo.

U hrvatsko će državljanstvo tako biti primljena osoba koja je u bračnoj zajednici s hrvatskim državljaninom i kojoj je odobren trajni boravak u Hrvatskoj. Za tu osobu ne traži se otpust iz matičnog državljanstva.


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima