Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Redak jubilej FK “Jastrebac“ iz Tešice

rss

09.11.2015. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

U anale Kluba „zlatnim“ slovima upisana su četiri datuma.
Iz redova „zelenih“ bilo je i prvoligaških igrača.
Trenutno se takmiče u FSO Aleksinac.
Aspiracije povratak u Nišavsko okružnu ligu.

Redak jubilej FK “Jastrebac“ iz Tešice

Početkom pedesetih godina prošlog veka, na prste su se mogla izbrojati seoska naselja u kojima se igrala krpenjača, o fudbalu, toj najsporednijoj stvari na svetu mogli su samo da sanjaju. Tešica, kao najveće tadašnje naselje, u aleksinačkom Pomoravlju, imala je tu privilegiju. Dali zbog načina življenja sa sadržajima varoškog života`, ili zbog spesifične konfiguracije (prostire se između ogranaka Malog Jastrepca i Južne Morave), proglašena je 1926 godine varošicom i već po završetku Drugog svetskog rata, dobila i svoj FK “Jastrebac“

To se dogodilo 22. decembra 1945. godine, kada je u Tešici, odigrana prijateljska utakmica sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske iz Niša, koji su u Tešici bili na logorovanju. Posle utakmice, koja je završena rezultatom 5:5, nastalo je opštenarodno veselje. To je bila prekratnica, i iste večeri u Jucinoj kafani „Evropa“, osnovan je FK. “Jastrebac“.

Osnivači i prvi članovi Upravnog odbora bili su: Srećko Stojadinović (aktivni major konjice), Rade Miljković, učitelj, Miodrag Naumović - Grk, Radisav Milenković - Šuća, Slavko Jovanović - Šiško, Milenko Maričić - Gavgaj i Dragi Jovanović (svi aktivni igrači). Nažalost, ni jedan od njih nije danas među živima.

USPEH ZA PAMĆENjE

U anale FK. “Jastrepca“, zlatnim slovima upisana su četiri datuma. Prvi je svakako osnivanje i registracija kluba, kod nadležnih Fudbalskih saveza. Drugi koji će se dugo među Tešičanima, prepričavati je 1955. godina, kada su sa FK “Lubnicom“ iz Lubnice, kod Zaječara, razigravali za ulazak u Drugu saveznu ligu. Treći period je vezan za vreme od 1980 - 84, kada je bio član Regionalne lige, igrajući sa ekipama iz Negotina, Kladova, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Pirota, Prokuplja, Kuršumlije, Žitorađe, Niša, Aleksinca, Ražnja, Soko Banje i da ne nabrajamo. I četvrti kada je FK “Jastrebac“, kao član Nišavsko topličke lige, 1999. godine, za vreme bombardovanja naše zemlje, od strane NATO pakta, postao član Niške zone. Kao članovi Niške zone proveli su samo jednu sezonu 1999/2000 kada se vraćaju u Nišavsko topličku ligu.

RASADNIK TALENATA

U proteklih sedam decenija „zelenih“, iznedrilo se dosta mladih talenata, od koji su pojedini branili boje prvoligaških i drugoligaških klubova. Navešćemo samo nekoliko koji su daleko dogurali. Dušan Stanković - Džavra, igrao je za OFK „Beograd“ i niški „Železničar“, Slobodan Džunić - Bane, za niški „Radnički“, i drugpligaša „EI - Mladost“, Aca Aranđelović, za niški i pirotski „Radnički“, Tomislav Mladenović - Pacov za „Ei - Mladost“ i „Smederevsku Palanku“ i Dragan Stanković - Toza, za podgoričku „Budućnost“, “Radnički“ iz Niša (bio je kapiten) i „Kosanicu“ iz Kuršumlije, nekada drugoligaša. Od navedenih igrača, samo je Toza među živima, koji se nedavno vratio u matični klub, gde je načinio prve fudbalske korake i gde će okačiti kopačke o klin.

U godini jubileja FK “Jastrebac“, je krenuo od nule. Trenutno se takmiči u Opštinsku ligu Aleksinca. Malo je falilo pa da se totalno ugasi. Kada je takmičarske 2011/2012, ispao iz Nišavsko okružne lige, zbog loše finansijske situacije, igrači su napustili tim i uhlebljenje potražili kod klubova u okruženju. Naredne 2012/2013. godine, nisu se takmičili i svi su verovali da je to kraj „zelenih“. Međutim, zahvaljujući poklonicima ove najsporednije stvari na svetu, izabrana je nova Uprava kluba.

Novoizabrani predsednik, Zoran Maričić - Gavgaj (sin Milenka Maričića), preuzima stvari u svoje ruke. Osniva ponovo klub od igrača koji su ostali i novih pridošlica i nastavlja takmičenje u Opštinskoj ligi Aleksinca, posle jednogodišnje pauze.

- Ako je moj otac bio jedan od osnivača FK “Jasttrepca“, koji mu je bio drugi dom i branio njegove boje, ne mogu da dozvolim da se klub ugasi. Šta bi drugi rekli da Tešica, jedno od najvećih naselja u aleksinačkom Pomoravlju nema fudbalski klub koji se ubraja među najstarije u ovom delu zemlje . To se neće desiti i duboko verujem ako prebolimo neke dečje bolesti, FK. “Jastrebac“, će se naredne sezone 2015/2016. godine ponovo naći u Nišavskoj okružnoj ligi, gde mu je i mesto - rekao nam je predsednik Zoran Maričić.


# fudbal Tešica NATO Dušan Stanković Jastrebac FK Tešica Zoran Maričić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima