Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PK "Železničar": Stara planina (Kaluđerski vodopadi)

rss

09.04.2016.

U nedelji iza nas, bilo je puno planinarskih aktivnosti koje su obogatile ovaj period i članovima PK ŽELEZNIČAR iz Aleksinca ponudile mnogo lepih trenutaka na prostorima bliže ili dalje okoline.

PK "Železničar": Stara planina (Kaluđerski vodopadi)

Pored važnih planinarskih aktivnosti, o kojima smo pisali, svakako posebnu pažnju zaslužuju i one koje su se dešavale i u danima između dva vikenda.

Prva planinarska tura je organizovana na Staroj planini i na njenim zapadnim i jugozapadnim padinama. Polazna tačka za učesnike ove akcije bio je planinarski dom na Babinom Zubu, odakle se kolona kretala silaznom putanjom prema podnožju, do gornjeg toka Kaluđerske reke i istoimenih vodopada koji su se formirali na strmim terenima kojima protiče ova reka, ispod samog Midžora, najviše tačke Stare planine u Srbiji.

Vodopadi su jedinstveni po visini na kojoj se nalaze (1963 mnv) ali i po padu od 232 m. Nakon duže pauze planinari su nastavili do Babinog zuba, obilazeći bisere Stare planine, poznate kao „Tri kladanca”.

Tokom ove planinarske akcije savladana je visinska razlika od 967 m, a dužina staze je bila 15 km.

Ono što je svakako vredno pomena, to je i odlazak do Bugarske i Belogradčika, simpatičnog gradića na severozapadu zemlje, koji je poznat po jedinstvenom okruženju koje počinje već na periferiji naselja a čine ga stene koje su jedinstvene po izgledu.  

 

U nizu važnih planinarskih dešavanja prethodnog vikenda, posebno mesto zauzima Republička planinarska akcija koja je održana na Gledićkim planinama u organizaciji  PSD LjUKTEN iz Trstenika i Planinarskog saveza Srbije.

Poštujući značaj ove akcije članovi  PK ŽELEZNIČAR iz Aleksinca su se na pravi način uključili u ovaj najvažniji planinarski događaj u Srbiji.

Ova planinarska akcija je bila jubilarna, jer se održava već 20 godina zaredom na Gledićkim planinama, sa ciljem koji podrazumeva uspon na najviši vrh planine Samar ( 922 mnv ), ali i upoznavanje podgorine planine koja je veoma bogata kulturno istorijskim spomenicima. Među pomenutim istorijskim objektima , svakako najveći značaj imaju manastiri Ljubostinja ( XIV v ) i Kalenić ( XV v ).

Lep i sunčani aprilski dan omogućio je velikom broju planinara da u potpunosti dožive čari ove planine.

Planinarska akcija je otvorena u centru Trstenika, da bi se za kratko vreme kolona autobusa i automobila uputila ka selu Loboder, odakle se krenulo na stazu. Nakon tročasovnog pešačenja kolona planinara je stigla do najviše tačke planine ( Samar 922 mnv ). Nakon lepog druženja na vrhu planine, planinari su krenuli prema selu Gornji Dubič, gde se  akcija završavala.

Završetak akcija podrazumevao je: podelu zahvalnica, dobru muziku koju nam je podario rokerski bend iz Trstenika i na kraju zasluženi ručak.

U ovoj planinarskoj akciji učestvovalo je 750 planinara iz cele Srbije a među njima i 11 iz aleksinačkog  Železničara .


# automobil planinari Železničar (plan. dr.) Stara planina Trstenik
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima