Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PK "Železničar": Gledićke planine

rss

08.04.2016.

U nizu važnih planinarskih dešavanja prethodnog vikenda, posebno mesto zauzima Republička planinarska akcija koja je održana na Gledićkim planinama u organizaciji PSD LjUKTEN iz Trstenika i Planinarskog saveza Srbije.

PK "Železničar": Gledićke planine

Poštujući značaj ove akcije članovi  PK ŽELEZNIČAR iz Aleksinca su se na pravi način uključili u ovaj najvažniji planinarski događaj u Srbiji.

Ova planinarska akcija je bila jubilarna, jer se održava već 20 godina zaredom na Gledićkim planinama, sa ciljem koji podrazumeva uspon na najviši vrh planine Samar (922 mnv), ali i upoznavanje podgorine planine koja je veoma bogata kulturno istorijskim spomenicima. Među pomenutim istorijskim objektima, svakako najveći značaj imaju manastiri Ljubostinja (XIV v) i Kalenić (XV v).

Lep i sunčani aprilski dan omogućio je velikom broju planinara da u potpunosti dožive čari ove planine.

Planinarska akcija je otvorena u centru Trstenika, da bi se za kratko vreme kolona autobusa i automobila uputila ka selu Loboder, odakle se krenulo na stazu. Nakon tročasovnog pešačenja kolona planinara je stigla do najviše tačke planine (Samar 922 mnv). Nakon lepog druženja na vrhu planine, planinari su krenuli prema selu Gornji Dubič, gde se  akcija završavala.

Završetak akcija podrazumevao je: podelu zahvalnica, dobru muziku koju nam je podario rokerski bend iz Trstenika i na kraju zasluženi ručak.

U ovoj planinarskoj akciji učestvovalo je 750 planinara iz cele Srbije a među njima i 11 iz aleksinačkog  Železničara .

Komentara: 0


# planinari Železničar (plan. dr.) Gledićke planine
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima