Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prelet preko Srbije

rss

24.04.2009. Srbija Sport

Prelet preko Srbije

U petak, subotu i nedelju (24, 25, 26 april) oko 50 pilota paraglajdera takmičiće se u disciplini prelet paraglajderom "Vršac Open 2009"

U organizaciji Kluba slobodnog letenja "Ares" iz Beograda i Vazduhoplovnog saveza Srbije, učestvovaće takmičari iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

Paraglajderisti će poletati sa Vršačke kule, koja se nalazi na 400 metara nadmorske visine, a letenje će se odvijati na visini do 3.000 metara.

Paraglajderisti će leteti u pravu Niša, Bele Crkve, Petrovca na Mlavi... Očekuje se učešće desetak juniora, a o ugledu takmičenja, koje "Ares" organizuje četvrti put, govori i podatak da će neki od najboljih srpskih pilota učestvovati. Među takmičarima su i državni rekorder u ovoj disciplini, Željko Ovuka (koji je prošle godine postavio ovaj rekord preletevši gotovo 200 km), kao i Zoran Petrović – Gugi, višestruki dobitnik statue "Zlatni orao" i Petar Trnavac, prošlogodišnji pobednik Lige Srbije.

Prelet

Disciplina prelet predstavlja srž samog paraglajdinga. Kao i jedriličari i slobodni zmajari, paraglajderisti koriste uspone vazdušne struje da ostanu u vazduhu više sati (čak i preko 10 sati bez odmora) i prelete više desetina pa čak i stotina kilometara. U ovoj disciplini se takmiči najveći broj ljudi i predstavlja izazov, jer je splet velike veštine, znanja i hrabrosti, stečenima kroz godine rada.


http://www.srbijasport.com/vest.php?news_id=19812&sport_id=41

Komentara: 0


# paraglajding
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}