Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Popravka mekog krila

rss

23.01.2007. Z. Marinković

Popravka mekog krila

Ako se uoče oštećenja površine krila, treba ih popraviti.
Preporuka, da se krilo šalje ovlašćenom i stručnom licu, nije od koristi, jer takvih ili nema u blizini, ili se iza imena krije reketiranje pečata i potpisa, a sa jeftinom, ekspres, kvalitetnom popravkom, nema nikakve veze.
Pažljiva samopomoć je neminovna, pa je treba vršiti uz poštovanje osnovnih fizičkih zakona.
Manja mehanička oštećenja, veličine do 0,05 m, nastala probijanjem oštrim predmetom, se lako i efikasno popravljaju.
Parče istog materijala, starog krila, ili deo vreće za krilo, iseći tako, da dimenzija zakrpe bude 5 puta veća od oštećenja.
Na primer, za rupu od 0,03 m, isečemo parče zakrpe veličine 0,15 m.
Celu površinu zakrpe namažemo univerzalnim lepkom, ili lepkom za gumu
u što tanjem sloju. Oko rupe u krilu, površinu nešto veću od zakrpe, takođe namažemo lepkom i po sušenju vrlo čvsrsto spojimo.
Pazimo, da ne zaostanu vazdušni mehurići, višak lepila i da se tekstura, smer vlakana zakrpe i krila poklapaju.
Za veća oštećenja se zašivanjem, dodatno pojačava zalepljena zakrpa. Šivenje može biti i ručno, a bodovi na rastojanju do 5 mm.
Šije se ivicom zakrpe, obućarskim, jakim koncem. Ako je oštećenje u blizini spojeva kanapa, pre lepnjelja zakrpe, se vrši ušivanje ojačanja za kanap i eventualno dodaje sigurnosno parče materijala, za pouzdanu vezu do neoštećenog dela i prenos sile, bez deformacije ostatka površine.
Često oslabi ojačanje na rebrima kod otvora, pa je otvor deformisan i smanjen poprečni presek ometa brzo i efikasno punjenje krila vazduhom.
U kombinaciji s povećanom poroznošću, krilo je teško napuniti, postići dovoljan nadpritisak i aero dinamičan oblik, pa je otežano njegovo  podizanje. Podvijanje se dešava češće i pri slabim turbulencijama, naročito, ako se nedovoljno opterećuje. Takvo, nedovoljno opterećeno, porozno, nedovoljno naduvano i sporo krilo, je čest uzrok gubitka brzine i uzgona (THE STOLING) i povreda.
Uz manje povećanje težine krila do 0,2 kg, može se znatno popraviti oblik otvora ojačanjem polipropilenskim trakama za pakovanje. Na fotografiji se vidi mesto lepljenja i dužina traka.


# bezbednost oprema Zoran Marinković paraglajding popravka krilo letenje sletanje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima