Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nova konstrukcija vitla

rss

27.08.2007. Z. Marinković

Nova konstrukcija vitla

Poletanje u ravnici uz pomoć vuče užetom, se ostvaruje pokretnim i stacionarnim vitlom. Stacionarno vitlo vuče uže iz svih pravaca, ali je složene konstrukcije i skupo je.
Zato smo upotrebili auto i uz manje dodatke uspeli da konstruišemo i napravimo potpuno automatsko vitlo. Ima konstantnu zadatu silu vuče, bez obzira na brzinu letenja i vetra. Čak se u slučaju udara vetra uže odmotava, a zadata sila i relativna brzina ostaje ista. Tako letač ima bezbedne i optimalne uslove za letenje. Izvršene probe su potvrdile predviđanja i sada imamo uslov za ekonomičnu i bezbednu letačku obuku, bez odlaska na udaljena brda.
U uslovima slabe termike nema mogućnosti dužeg opstajanja u vazduhu i let traje manje od 10 minuta. Ako ima više letača na startu, treba ubrzati poletanje. Koristimo jedan kalem užeta, vreme razmotavanja je 3 minuta i povlačenja 1 minut. Ako su na startu spremni letači i vozilo čeka na polovini putanje poletanja, da padne uže i vrati ga letačima, moguće je poletanje do 10 letača na sat, na visinu do 300 metara.


# paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima