Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Paraglajding kampovanje

rss

11.05.2007. Svorci

 Preuzeto sa VSS-pg liste

Što se tiče ideje da se odradi u srbiji X-Serbia :) (X-alps varijanta) ja sam za. Većduže vreme razmisljam, kao i vi, o tome i prvo sam mislio da se skupi nas par i da krenemo u tu akciju onako drugarski.

Mozemo poneti sator na svaka 2 pilota, ne
što klope i da organizujemo neku vrstu podrshke. Neko ko bi nas pratio kolima, možda i neka tv stanica da to obezbedi. Ta podrska da bude tu za svaki slučaj a mi da predjemo sve leteći ili hodajući.

Evo neka se prijave ljudi koji su zainteresovani , a ti u ime Kv-a vidi ko bi i
šao isto. Okačiću tu temu na forum pa tamo mogu da padnu neki dogovori :)

Važi, posto imamo samo par dana na raspolaganju a ne 12 kao u X-Alps, može da se probna grupa i vozi tamo amo. Spavanje ako je ikako moguće da se uradi po planinarskim domovima, ili pod vedrim nebom.

 

Ima web site, adresa je www.bobdrury. com ako se sećam. Tu je, barem nekada, kad sam i ja visio na netu kao Pantić, bila riznica podataka o vol bivouc letenju. Autor je kako ime sajta kaze Bob Drury, avanturista, koji je sada urednik magazina Cross Country (PG i zmajarstvo). U istoimenom magazinu, je bilo dosta njegovih članaka, možda ih nadjem jednog dana i skeniram, koji govore o metodama preživljavanja u Himilajskim uslovima, kad su leteli 800-1500 km po indijskim, neplaskim i pakistankim Himalajima po 15+ dana.

 

U Evropi je pionir ovakvog letenja Piere Boilloux, vlasnik firme Sup'air, koja proizvodi paraglajdersku i zmajarsku opremu. Piere cesto nosi samo usnu harmoniku na putovanjima i foto aparat. Porodica ga je naterala da ponese i mobilni za svaki slučaj, jer ni to nije nosio da smanji tezinu opreme. Ne nosi vrecu, već se zamota u paraglajder i tako prespava na vrhu planine i ujutru odleti. Hrane nosi malo, ako me sećanje ne vara, jede pečurke i bilje koje nađe u prirodi i tako živi i leti 3-7 dana svake godine, jednom ili dva puta. Baš je šmeker.

 

O ovome sam često razmišljao još od 1999., ali nikako da skupim hrabrosti da to uradim, nije baš prijatno prespavati na sred planine sam, ali sa nekim, što da ne. Planirao sam da umeto protektora ubacim vreću za spavanje, par konzervi i dve flaše vode, šibice i tako da bar jednu noć odradim.

 

Pre neki dan sam nadleteo Studenu planinu, iako nije neki prelet sa Stolova do nje, ima lepih mesta da se kampuje i startuje sutradan, a i ako se ne moze leteti, za oko 3 h se moze doci peske do civilizacije. Gugi, koji je mnogo bolje upućen u planine našeg kraja, moze pomoći u planiranju i nadam se da će nam se pridružiti.

 

Ako se neko drzne da odradi ovo na svoju ruku, preporučio bih Crnu Goru, jer je Švajcarska u malom, mini Alpi i omogućavaju da se preleti cela zemlja, dok je ovde u Šumadiji, ovo malo diskutabilno, zbog razduženosti terena.

 

Svorci


# paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima