Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Okrugli sto na temu „Menadžment u sportu“

rss

18.08.2018. Boža Marković

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac (Aleksinac) bio je organizator svojevrsnog Okruglog stola na temu "Menadžment u sportu". Naučno-stručnim skupom u Žitkovcu predsedavao je pukovnik ABHO, akademik prof. dr Rade Biočanin, naučni savetnik Evropskog defenedološkog, inače nekada vrhunski sportista, a sada vd predsednik fudbalskih veterana eks Jugoslavije i sada Srbije.

Rade Biočanin

Izvanredno pripremljenom skupu, bili su prisutni vrhunski sportisti, pre svega fudbaleri Dušan Pešić, Slavoljub Pavlović, Tomislav Momirović, Miodrag Stoiljković, Perka Tripković, Miško Radulović i Veljko Dovedan, kao i poznata imena-sportisti i ljubitelji sporta Dragan Petrović, Milan Marković, Vesna Pločić, Mirsada Badić, Dragiša Marković, Božidar Marković i dr.

Organizacija i njezin razvoj vrlo su bitni za čovečanstvo jer čoveka prati od rođenja do smrti, te je svaki deo života povezan s organizacijom. Pristuna je svugde, pa tako i sportu i sportskom događanju, kao što je nedavno bilo sportsko fudbalsko prvenstvo fudbala u Rusiji. Ulogu menadžmenta u sportu nužno je sagledati i kroz ustrojstvo samog sporta, jer kao složena društvena delatnost, sport zahteva specifičan oblik sportskog menadžmenta. Sportska mega događanja su velika događanja, kao nedavno u Sočiju,  koja imaju veliku važnost u promociji sporta, turizma, ekonomije, ekologije, zdravlja i kvaliteta života. Sportska mega događanja obuhvataju proces planiranja, organizacije i realizacije koji je složen i zahtevan. Veoma je bitno da se prouči i uzme u obzir svaki detalj pri organizaciji sportskog  događaja, a posebno velikih događaja i to kroz pet funkcije menadžmenta: planiranje, organiziranje, vođenje, kontrola i informisanje javnosti, istako je akademik Rade Biočanin u uvodnom referatu.  

U organnizaciji sportskog događaja bitno je dobro ih proučiti i videti kako funkcionišu, koliko su popularne, kolika su ulaganja u infrastrukture, u promociju te ulaganja u sami grad koji je domaćin jedne takve velike manifestacije, kakve su procedure i pravila kod kandidovanja gradova za pravo organizacije velike manifestacije. U njih se ulaže puno novčanih sredstava, ali zato postoje i mnoge benificije kao što su: prihodi, razvoj turizma za to područje u kojem je organizirano događanje, stadioni i infrastruktura koja ostaje i nakon sportskog događanja, urbane obnove, međunarodnog ugleda te celokupni doživljaj koji događaj pruža, deo su izlaganja profesora akademika Dragiše Markovića.

Bivši centarhalf zlatne generacije FK „Napredak“ iz Kruševca Miško Radulović, koji sada radi u Beču, govorio je o sportskom menadžmentu.

„Sportski menadžment je disciplina koja osim teorijske ima važnu praktičnu primenu. Menadžment sportskih agencija, upravljanje sportskim objektima, menadžment sportskih manifestacija, održivi sportski menadžment, sponzorstva, upravljanje sportskim karijerama,  analiza poslovanja u sportu, načini i izvori financiranja i dr.  Ulogu menadžmenta u sportu nužno je sagledati i kroz ustrojstvo samog sporta, jer kao složena društvena delatnost, vrhunski sport zahteva specifičan oblik sportskog imidža“,

Funkcije menadžmenta događaja imale su određene dodirne tačke (sličnosti) sa samim sportom, među kojima su razni festivali, konferencije i drugi događaji, kao rezultat potrebe za kreiranjem određene metodologije koje će biti u stanju obuhvatiti široki spektar događaja, a koje će biti dovoljno fleksibilna da prihvati sve individualne potrebe i razlike ovih manifestacija. Organizacija sportskog događaja predstavlja izuzetno ozbiljan i zahtevan poduhvat. Da bi takav događaj uspešno bio pripremljen i priveden kraju svaki deo mora funkcionirati bez greške, tj. moraju  se uspešno primeniti sve funkcije menadžmenta, istakla je prof. Vesna Pločić, dugogodišnji novinar i voditelj emisija  na RTK u Kruševcu.

Mr Mirsada Badić-doktorant, rodom iz Novog Pazara, govorila je o procesu kontrole  i bezbednosti u sportu, koji se sastoji se od tri osnovne faze: postavljanje standarda, merenje ostvarenja prema tim standardima, preduzimanje korektivnih aktivnosti. Svaka od tri navedene faze jednako je važna za ukupnu uspešnu kontrolu, zbog čega menadžeri na svim organizacijskim nivoima pridaju posebnu pažnju. Standardi su određeni nivoi aktivnosti koji služe kao model za vrednovanje ostvarenja u organizaciji. Najčešće upotrebljavani standardi realizacije su: standardi produktivnosti koji se temelje na količini proizvoda i usluga realiziranih u određenom razdoblju, standardi kvalitete koji izražavaju nivo tražene savršenosti, vremenski standardi koji utvrđuju dužinu vremena potrebnu za proizvodnju nekog proizvoda ili izvođenju neke usluge, standardi tržišne pozicije koji određuju udeo koji kompanija/preduzeće želi imati na određenom tržištu prodaje sportskiih rekvizita, za međunarodnu smotru sportskog događaja.  

Govoreći o energetskom bilansu u sportu, Veljko Dovedan iz Zenice je istakao: „Proteini su sačinjeni su od amino kiselina, odnosno predstavljaju kompleksne lance različitih dužina i različitih kombinacija amino-kiselina. Oni obezbeđuju energiju telu duži vremenski period, svakako duži nego ugljeni hidrati. Protein se koristi kao izvor energije, posebno u dugotrajnijim aktivnosti kada se istroše prvobitni izvori energije – ugljeni hidrati. Da bi se protein iskoristio kao energija on mora prvo biti razložen na aminokiseline, a potom konvertovan u glukozu. Kao i sa masti, proteini ne mogu obezbeđivati energiju u istoj meri tj. istom brzinom kao i ugljeni hidrati. I ta ”brzina” je određena različitim faktorima. Postoji 20 amino kiselina, od kojih 9 telo ne može da sintetiše, to su esencijalne amino kiseline. Ostale spadaju u grupu ne esencijalnih“.

Na kraju, domaćin skupa Boža Marković je istakao da je na pomolu nova knjiga profesora Dragiše Markovića na temu „Buka i zvuci“, koja ima tri celine: znamenite ličnosti iz istorije srpskog naroda, ekološke zanimljivosti i znamenite sportske ličnosti.

Kao zaključak  ističemo: Za sportske događaje u sportu potrebno je mnogo pameti, volje i znanja, a menadžmen u sportu ima prevashodnu ulogu. U tome imamo odgovarajuće resurse, ali na rukovodećim mestima treba postaviti ljude koji imaju odgovarajuću školsku spremu, ostvarene vrhunske sportske rezultate i koristiti tradiciju, sa kojom može da se ponosi narod Srbije i okruženja.

Golman Rade Biočanin-najbolja parada na prostorima eks Jugoslavije

Komentara: 0


# fudbal Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin Slavoljub Pavlović Znamenite ličnosti borilački sportovi Dušan Pešić Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski Radomir Biočanin menadžment
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima