Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Balkansko stonotenisko prvenstvo neće biti u Aleksincu

rss

23.07.2016. Radio Aleksinac

Iako je Aleksinac početkom juna u Tivtu i zvanično dobio organizaciju Balkanskog stonoteniskog prvenstva za seniore, ovaj evropski sportski dogđaj ipak neće biti održan u gradu na Moravici od 18. do 23. avgusta.

Balkansko stonotenisko prvenstvo neće biti u Aleksincu

Ovo je za Radio Aleksinac potvrdio i predsednik Opštinskog stonoteniskog saveza Jovan Živić.

Živić navodi da je problem nastao zbog potencijalnog učešća Kosova kao nezavisne države, što se kosi sa odlukama ministarstava inostranih poslova i omladine i sporta, na osnovu kojih se Kosovo na takmičenjima u Srbiji može  pojaviti jedino kao autonomna pokrajina.

- To je bio veliki problem jer Kosovo u svakom slučaju neće učestvovati kao autonomna pokrajina, što su nam eksplicitno i rekli. Takođe, Svetska stonoteniska federacija je njih priznala kao nezavisnu asocijaciju. Mi u svakom slučaju ne želimo da ulazimo u rizik i budemo domaćini jednog prvenstva na kome bi Kosovo učestvovalo kao nezavisna država. Za nekoliko dana očekujemo i zvaničnu potvrdu Balkanske stonoteniske unije da ne možemo biti organizatori ako Kosovo učestvuje kao nezavisna asocijacija.

Organizatori dodaju da su neophodne instrukcije i dozvole od pomenutih ministarstava zatražili više od mesec dana pre samog dodeljivanja domaćinstva, ali da su odgovori zakasnili, što je naš savez dovelo u nezavidnu situaciju.

- Mi smo na vreme, mesec i po dana pre kandidature, poslali dopise Ministarstvu omladine i sporta i Ministarstvu inostranih poslova da nas obaveste da li možemo da apliciramo, to jest da se kandidujemo za organizaciju jednog tako velikog prvenstva. Ali do tog dana, kada je zasedao Kongres Balkanske federacije, mi nismo dobili nikakav odgovor i instrukcije, što je, na neki način, njihov veliki propust i zbog koga smo i dovedeni u zabludu. Ako uopšte postoji krivica, mislim da je indirektna krivica na ministarstvima.

Prvi čovek opštinske stonoteniske organizacije kaže i da je gubitkom balkanskog prvenstva propuštena dobra prilika za promovisanje ovdašnjih privrednih, kulturnih i turističkih kapaciteta. Međutim, u savezu se nadaju da će u narednom periodu Aleksinac ipak biti domaćin jednog evropskog takmičenja, i to najverovatnije susreta Srbije i Švajcarske u okviru Evropske lige, u novembru mesecu.

Balkansko prvenstvo, koje je našem gradu prvobitno dodeljeno jednoglasno, prema poslednjim najavama trebalo bi da bude održano u Rumuniji.

Radio Aleksinac


# OTIS Jovan Živić Stoni tenis Radio Aleksinac Kosovo i Metohija sportski savez Balkansko prvenstvo Tivat
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima