Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Srećna Nova 7523. godina!?

rss

04.01.2015. Kurir

Reč je o najstarijem kalendaru poznatom istoriji. Po njemu, godine su se brojale od „postanka sveta 1. septembra 5508. godine pre rođenja Isusa“.

dusan 2
 

Pitanje usaglašavanja kalendara koje je pokrenuto u srpskoj javnosti zapravo je priča stara vekovima. Kalendarski problem nije ni lak ni jednoznačan, pa odgovor na pitanje – u kojoj godini sada živimo nije uopšte jednostavan koliko se na prvi pogled može činiti.

Na kuli na Smederevskoj tvrđavi piše da je sazidana 6938. godine. Ima zapisa onovremenih istoričara koji navode da se Kosovska bitka odigrala 6897. godine. Čuveni zakonik cara Dušana donet je 6857. godine. Odgovor na ova i još mnoga druga pitanja leži u kalendaru koji su Srbi koristili od osnivanja države, pa sve do prihvatanja julijanskog kalendara.
Reč je o najstarijem kalendaru poznatom istoriji. Po njemu, godine su se brojale od „postanka sveta 1. septembra 5508. godine pre rođenja Isusa“.

Prema njemu, ovo nije 2015. nego 7523. godina!

Ovaj kalendar su koristili mnogi narodi, a pre svega Vizantijci. Ipak, srpska „varijanta“ osim što ima indicija da je starija od naseljavanja Slovena na ove prostore, osobena je po još nečemu. Naime, ona jedina datum beleži u formaciji – godina-mesec-dan i ima samo dva godišnja doba – leto i zimu (ili po narodnom verovanju – Đurđevdan i Mitrovdan).

Srbi su vreme ovim kalendarom zvanično merili od vremena Svetog Save kada je on postao zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve.

Najstariji sačuvani dokumenti na kojima su vidi upotreba ovog kalendara jesu Studenički tipik iz 1195 (6703) i Karejski tipik Svetog Save iz 1199 (6707) godine.

Ovaj kalendar je bio u upotrebi sve do kraja 17. veka (neki misle čak i do 19. veka).

Do tada, svi dokumenti, nadgrobni spomenici, povelje, današnji spomenici kulture … vremenski su određivani prema njemu. Najupečatljiviji dokaz je pomenuta kula u Smederevskoj tvrđavi.

Posle ovog perioda, Srbi su prihvatili julijanski kalendar, a 1919. godine i gregorijanski.
Napuštanjem „starog“ kalendara u Srbiji je zapravo otvoreno kalendarsko pitanje i rasprave koje traju do današnjeg dana.

 

Komentara: 4


# Di
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-1)

  strasno 04.01.2015.
  Prizvaste se pameti napokon, sada vec baratate istorijskim cinjenicama, " srpski kalendar je "varijanta" vizantijskog "," u upotrebi je od 1195 " ,dakle nema vise onih nebuloza, naravno, ovakvo racunanje vremena nije najstarije, najstariji je datum koji se uzima za nultu godinu, ovde se do datuma doslo sabiranjem datuma po kojima su se odigrali biblijski dogadjaji, i poslo se od 5508/9 godine, od stvaranja sveta, prema bibliji. Rimljani su racunali vreme od nastanka Rima, Vizantija je samo naslednik dela rimskog carstva koje je 395, n.e. Teodosije podelio sinovima Arkadiju i Honoriju a koje se posle toga vise nije ujedinilo. To znaci da Vizantija nije koristila ovaj kalendar od 5508/9 pne vec je kalendar bio jedinstven za oba dela carstva. Tek od 6. veka u vreme Justinijana Vizantija pocinje da pravi razliku po ovom pitanju jer nije bilo realno da se vreme racuna po datumu osnivanja Rima ciju vlast vizantijski vladari odavno ne priznaju.

 • (+0) (-0)

  7523. 04.01.2015.
  Strašnilo,idi čisti sneg ili tako nešto.Budi barem malo koristan,ovde to nisi.Dosta je sa tom komunističkom praksom obmane.
  1. U tekstu lepo piše,najstariji SAČUVANI dokument je iz 1195., što ne znači da nije bilo još starijih NESAČUVANIH dokumenata.A ne kako ti prevodiš ''partizanski'', ''u upotrebi od 1195.''.
  2. Shvati već jednom da Vizantija nije postojala i da barataš izmišljenim pojmovima.
  3.Da je kalendar''vizantijski''zašto bi počinjao od 5838. ,što je godina osnivanja istočnog carstav, a ne od 0.? Prosta logika kaže da su ''vizantijci'' preuzeli nečiji kalendar, a to svakako nije rimski, jer rimljani nisu ni koristili brojeve za određivanje godina.Nisu brojali godine sve do pred pad Republike.

 • (+0) (-0)

  AHHAAHHAAA 04.01.2015.
  Pa tebi ovo nije pseudonim, tebi je ovo sifra, zaboravio si samo slovo, i to F, od sad potpisuj komentare sa F - 7523, i svi ce te razumeti !

 • (+0) (-0)

  strasno 04.01.2015.
  Na ovim "istorijskim" kartama u tekstu "zasto im smetamo" koristi se geografski pojam Vizantija. To koriste tvoji omiljeni pisci. U dve karte.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima