Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Najzabranjeniji intelektualac u Srbiji progovorio o haosu koji nas očekuje!

rss

14.12.2014. www.teleprompter.rs

Branko Dragaš. Poznat kao “najzabranjeniji intelektualac” u Srbiji. Ovaj vrsni ekonomista savremenih shvatanja poznat je i po britkom jeziku i oštrom umu. On ima precizan plana kako da se Srbija izvuče iz ekonomskog, socijalnog i političkog sunovrata. Kakav je to plan i kako on vidi trenutnu vlast i putanju na kojoj se Srbija nalazi pročitajte u ekskluzivnom intrevjuu sa Brankom Dragašem za Teleprompter.rs.

branko

Dragaš o Aleksandaru Vučiću

- Dobili smo premijera koji je patetični demagog. Starh se širi Srbijom. Strah od pogleda premijera. Pretnje novinarima RTS-a je uvod u novo ludilo. Tiranija ludila se nastavlja iz perioda kada su novine zabranjivanje i strogo kažnjavane. Sledi obračun sa svima nama koji kritikujemo nesposobnu vlast.

Dragaš o ekspozeu premijera Vučića

- Ekspoze od tri sata je dokaz prepotentnosti i bahatosti premijera. Tolika brbljivost i patetika je odraz ogromnog straha pred istorijskim problemima kojima nije dorastao. Kada pomešate priču o bureku sa promašenim metaforama i na sve to dodate japajazam, egomanijakalna potreba da sve znate i da se za sve pitate, onda moramo biti zabrinuti za sudbinu države i naroda.  Mana ekspozea je što nije duže trajao. Dobra strana je da premijer otvoreno govori o potpunoj rasprodaji Srbije.

Dragaš o sastavu nove vlade

- Dobili smo administrativnu vladu ekonomskih ubica iz MMF-a i Svetske banke. Njihov zadatak je da se potpuno uništi ekonomija Srbije. Tako će Srbi konačno biti surovo kažnjeni za neposlušnost. Ovo će biti najsurovija vlada u parlamentarnoj istoriji Srbije, koja će raditi protiv interesa svoje države i svog naroda. Šok terapija je najavljana za privredu koja se nalazi u komi. Operacija bez anastezije je povratak na hirušku politiku tržišnih fundamentalista iz perioda posle petooktobarske kontrarevolucije.

Dragaš o ministru finansija i ministru privrede

- Lazar Krstić je sve pokazao. Finansijski Nikola Tesla, kao ga je najavio Vučić, zapravo je Mališa Pališa. Došao je da sprži naše finansije. Dušan Vujović je provereni visoki činovnik Svetska banke, koji je zadužen za uništavanje nacionalnih ekonomija. On ne zna našu privredu i zbog toga neće imati nikakve sentimentalnosti u ispunjavanju dobijenih naloga. Ne treba zaboraviti da je on ekonomski bio zadužen za uništavanje Ukrajine. Vidimo kakvo je rasulo ostavio za sobom. Takav scenario se sprema i za Srbiju.

Dragaš o Vučićevim reformama

- Najavljene ekonomske reforme će potpuno uništiti Srbiju. Građani Srbije moraju da ustanu u odbranu države od ucenjenih izdajnika, konvertita i tržišnih talibana. Ekonomske reforme su, dakle, štetne po naše državne, ekonomske i nacionalne interese i ne treba ih primeniti. Ekonomski tim je sastavljen od diletanata. Primena ekonomskog programa iz njegovog ekspozea nas dovodi do potpune propasti i gubitka nacionalne ekonomije. Da li će se to zaista i desiti? Zavisi od građana. Videćemo gde su granice strpljenja osiromašenih, opljačkanih i zavedenih građana Srbije. Premijer je sada u ekstazi i na vrhuncu samozadovoljstva. Uskoro kreće suočavanje sa realnošću. Tada će biti najopsniji za demokratiju.

Dragaš o Vučićevim metaforama

- Pošto je premijer svoj tim proglasio za Bajern, Real je u Minhenu potukao Bajern sa četri gola i tako srušio i ovu Vučićevu metaforu o uspešnosti njegovog tima. Uzgred, direktora Bajerna očekuje zatvor od tri godine zbog novčanih pronevera. E, to je prava metafora.

Dragaš o totalnoj rasprodaji državnih preduezća

- Hoće da prodaju RTB Bor, PKB Korporaciju i sve poljoprivredne kombinate, Državne lutrije, Aerodrom, Galeniku i sve nacionalne resurse. Nalog je jasan – sve rasprodaj! Ništa ne sme da ostane u rukama države. Neoliberali likuju! Hvale Vućiča i klanjaju se njegovoj spremnosti da sve uništi i rasproda. Niko ne odgovara na pitanje – Kada sve rasprodate, od čega ćemo živeti? Kako ćemo puniti budžet? Kako ćemo isplaćivati penzije, socijalna davanja i plate za ljude koji rade za državu? Sama činjenica da su prvo smanjili plate trudnicama sa 50.000 dinara na 20.000 dinara, najbolji je dokaz kakvi su desperadosi došli na vlast. Narod će platiti veliku cenu svoje lakovernosti i povodljivosti. Kada prodate nacionalne resurse, onda ste izgubili državu. Postajete robovi u vlastitoj državi. Nova vlast je dobila taj zadatak  i toliku podršku “Velikog Brata”. Sama činjenica da je prvoga dana od imenovanja došla Ketrin Ešton, najbolje govori o tom namesničkom odnosu. Dugoročna posledica rasprodaje nacionalnih resursa je gubitak nacionalnog suvereniteta i dugogodišnje siromaštvo i beda zarobljenih kreditima građana Srbije.

Dragaš o prodaji Telekoma

- U oktobru 2011. godine, Vučić i Nikolić su podigli tužbe protiv vlade Cvetkovića, koja je imala nameru da proda naš Telekom, pa su čak govorili da će svojim telom da brane nacionalnu kompaniju. Sada hoće što pre da prodaju Telekom, objašnjavajući to čuvenom mantrom neoliberalnih šarlatana da država ne može da upravlja Telekomom. Na pitanje, kako je moguće da je država Norveška većinski vlasnik 53% najuspešnije kompanije Telenor i da oni ništa ne privatizuju, tržišni talibani nemaju odgovor. Ne sme se prodati Telekom. To je zločin prema državi.

Dragaš o prodaji EPS-a
- Namera da se proda EPS je potpuno ludilo odnarođenog režima. Interesantno je da se traži manjinski vlasnik, kome će se dati kontrolni paket upravljanja kompanijom. To je šizofrena odluka. To ne postoji nigde na svetu. To ne postoji u akcionarskim društvima sveta. Nikada većinski vlasnik ne daje manjinskom da upravlja umesto njega. Zašto bi mu dao? Koji je onda smisao većinskog vlasništva? Neverovatno šta nam se dešava. Lično sam poražen koliko smo propali i u kakve sve nove probleme upadamo sa ovom vlašću.

Dragaš o rasprodaji javno-komunalnih preduzeća

- Posebno će biti interesantno kada se vlast usmeri na rasprodaju javnih i javno-komunalnih preduzeća. Kada to urade, građani će biti izloženi neviđenom teroru multinacionalnih kompanija i to nas onda direktno vodi u socijalnu revoluciju na ulici. Osiromašeni građani neće moći da plaćaju skupu struju, gas, vodu i pobuna je prirodna odbrana od ludila prolupale vlasti. To govore iskustva iz sveta. Vučić hvali Margaret Tačer, zaboravljajući da je njena privatizacija železnica i rudnika dovela do potpunog kolapsa tih nacionalnih sistema. U Kaliforniji se raspao energetski sistem zbog pogrešne privatizacije i to će se nama dogoditi.

Dragaš o bankrotu Srbije

- Jedini sam koji se od 2008. godine zalaže da se proglasi bankrot. To je jedini način da se spasi Srbija. Moje kolege me nisu podržali u tome, jer se plaše da ne izgube svoje privilegije. Naravno, vlast ne želi da primeni moj plan bankrota, koji se odnosi na državnu upravu i finansije, nego priprema najgoru šok terapiju sa rasprodajom nacionalnih resursa. Bankrot je primenjen preko 250 puta u svetu i on je lekovit, jer se podvlači crta i zaustavlja dalji raspad države. Argentina je tako zaustavila potpuno rasulo 2001. godine. Prethodno je na ulicama bila socijalna revolucija, koja je dovela nove političare na vlast.

Dragaš o njegovom Planu bankrota

- To je čitav set ekonomskih mera koje treba da nas izvedu iz ove programirane agonije i beznađa. Proglašenjem bankrota Srbije uvode se privremene mere na godinu dana u državnu upravu i finansije Srbije. Podvlači se crta i zaustavlja dalji sunovrat. Zabranjuje se dalje zaduživanje države, hapse se političari i tajkuni i konfiskuje im se imovina po zakonu, donose se zakoni koji pokreću domaću proizvodnju, smanjuju sva zahvatanja iz privrede i liberalizuju poslovanje, reprogramiraju se svi dugovi, strogim merama štednje u državi iskorenjuje budžetski deficit, nema više 50.000 automobila, nema plaćenih upravnih odbora, ukida se obavezna rezerva, ukida se devizna klauzula, referentna kamatna stopa se smanjuje na 1%, svi državni depoziti idu u državnu banku, formira se prava Berza, smanjuju se porezi i doprinosi, ubrzava se protok para banaka na žiro računu, devizne rezerve se vraćaju u zemlju, preko 2 milijarde evra deviznih rezervi se ostavljaju na računima kod NBS, ostalo od 9 milijardi evra se plasira u izvozne poslove i supstituciju uvoza, tako se zapošljava 2,8 miliona ljudi, srpske banke plasiraju kapital bez kamate uz podelu dobiti iz posla, stvara se slobodna finansijska zona u centru Beograda i milijarde deviza dolaze u finansijskim transkacijama, tako Srbija dobija stope rasta od 30-60% godišnje i raste velikom brzinom kako bismo što pre izašli iz bede.

Svi svetski uslovi nam sada odgovaraju za veliki srpski privredni preporod. Na svetskim finansijskim tržištima slobodnog kapitala ima u izobilju i mi možemo da ga privučemo u našu privredu, energetiku, zdravstvo, infrastrukturu i industrijalizaciju. Nema zaduživanja, nego investiranje! Srbija treba da postavi cilj da do 2024. godine ima BDP od 230 milijardi evra. Sada je realni BDP svega 15 milijardi evra.

Dragaš o Srbiji nakon dve godine Vučićeve vlade

- Ako sve rasprodaju, vladaće dve godine. Iza toga ide – pakao. Ako ih sprečimo da sve rasprodaju i ako prevareni građani ustanu u odbranu svojih života i života svoje porodice, onda ćemo izbore imati do kraja godine, najkasnije na proleće 2015. Zato je važno sada da se počne sa stvaranjem nove opozicije. Pozivam sve ljude koji vole našu Srbiju da se udruže. To je jedini način da se skine opasni totalitarni režim koji svakoga dana u svakome pogledu pokazuje znake gubitka zdravog razuma.

Dragaš o gušenju demokratije

- Opominjem građane Srbije da se nalazimo u vrlo kritičnoj zoni gušenja svih demokratskih institucija i svakog kritičkog mišljenja, jer “Vođa” organski ne podnosi kritiku. Opominjem građane da se radi o dokazanom konvertitu, koji je spreman na sve i koji će se makijavelistički koristiti svim sredstvima da ostane na vlasti. Snaga naše demokratije i republikanske ideje su na ispitu. Snaga naše građanske slobode i želje da se sačuva samostalnost države je na proveri. Mnogo će nam trebati zajedničkog rada i poverenja da izgradimo neko drugo društvo u kome više nećemo imati vođe i starešine.

Dragaš o tome kakav nam premijer zapravo treba

- Nama trebaju premijer i vlada koji znaju da prave novac! Nama ne trebaju dramoseri i japi foliranti koji sve rasprodaju i zakukavaju nad činjenicom da su dobili svu vlast i da nemaju petlje da sami preuzmu odgovornost za sudbinu nacije, nego se ponovo sakrivaju iza Malog Slobe i njegove kriminalne političke grupacije. Treba nam premijer koji će stvoriti bogatu Srbiju i iskoreniti siromaštvo.

Dragaš o stvaranju novog društva

- Politička ideja je digitalna direktna demokratija ili politika bez profesionalnih političara. Ekonomska ideja je narodni ili etički kapitalizam koji će se vremenom pretvoriti u novo društvo – HUMANIZAM. Izgleda danas da je to neka daleka politička utopija, ali to nije tako. Imperija u rastrojstvu se raspada, dolazi do sukoba civilizacija i traga se za novom političkom i ekonomskom idejom. Imam ideju. Srbija prva može da stvori takvo društvo budućnosti. Verujem u inteligenciju i dobrotu našeg naroda. Verujem u drevnu mudrost slovenskih naroda. Verujem u ingenioznost balkanskih naroda. Verujem u Evropu koja će pobediti neonacističku EU tvorevinu.

Dragaš o tome zašto je “najzabranjeniji intelektualac”

- Spadam u najzabranjenije srpske intelektualce. Uspešno su me zabranjivali podjednako komunisti, nacionalisti, šovinisti, socijalisti, demokrate, neoliberali, eurofanatici i profesionalni Srbi. Svima je smetala moja slobodarska misao i borba za institucije sistema. Mediji ne smeju da me prenose jer predstavljam moderno, ekonomsko, evropsko i kosmolitsko srpstvo. Govorim otvoreno i slobodno jer je to deo moga vaspitanja. Smatram da samo tako mogu da pomognem zajednici. Sve moje prognoze su se u poslednjih tri decenije obstvarile. Nažalost, bio sam u pravu za sve što sam pisao i govorio. Politički promišljam četri decenije, ali se ne bavim profesionalno politikom. Mene ne zanima da se bavim politikom i zato zastupam ideju da čovečanstvu treba jedna nova politička i ekonomska ideja.

http://www.teleprompter.rs/najzabranjeniji-intelektualac-u-srbiji-progovorio-o-haosu-koji-nas-ocekuje.html#prettyPhoto

Komentara: 21


# Aleksandar Vučić Vlada Republike Srbije bankrot Dušan Vujović Di Branko Dragaš
@avucic @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+6) (-8)

  INTELEKTUALAC 14.12.2014.
  Otkad i po čemu je on "intelektualac" ?

 • (+9) (-0)

  Milutin 14.12.2014.
  Od kad može da bude tatko Dinkiću za ekonomiju. Al džabe kad ga sklonili. Jer cim razmisljas svojom glavom, ti si antidržavni element. Eto od tad. A ako nađete boljeg od Dinkića, Krstića, Radulovića ili Vujoviića onda možemo i u EU. Vidim cvetamo pa biramo koji ministar ekonomije ima najbolje rezultate, taj će ostane.

 • (+6) (-9)

  Petko 14.12.2014.
  Baš je Dragaš intelektualac i veliki ekonomista!Svašta!Gde se to dokazao i čije finansije je vodio?Treba da se zapita zašto nijednoj vlasti nije odgovarao,mada kada bi mu ovi nazadnjaci ponudili ministarsko mesto oberučke bi prihvatio,isti demagog kao i Vučić.

 • (+4) (-8)

  Goran 14.12.2014.
  Pa Jelašić je za ovog Dragaša doktor za ekonomiju.Ovaj Dragaš nema nikakve uspehe njega niko i u Evropi ne ceni.Pokušao je svojevremeno da udje u Djindjićevu vladu ali ga je na vreme Djindjić pročitao.Najveći uspeh mu je bio predsednik Karić banke ali su ga Karići oterali.Podrzavao je vladu Ante Markovica i saradjivao sa vladom Milana Panića samo da bi imao lični interes.To je Dragaš.

 • (+7) (-1)

  Milutin 14.12.2014.
  Pa kad tako sve dobro znate, što nam ne cvetaju ruže u državi? Gde su vam ti stručnjaci? Nema sankcija, nema svetske ekonomske krize, slobodno tržište, Rusi hoće da kupe skoro sve što proizvedemo u poljoprivredi i to po povlašćenim uslovima. Kažite gde je zapelo? Svi znate ko nije dobar, a kad se pojavi neki vunderkind ili tetkino mezimče nigde vas nema. Gde vam je glas otišo? Na još koju deceniju ekonomskog eksperimenta. Mora da imate neku rezervnu državu ili ste negde na nakoj funkciji, pa po službenoj dužnosti morate da lažete sebe, a i sve oko sebe. Stvarno ste botovi, ako niste onda gde su vam ti ljudi koji će nas izvući iz krize?

 • (+10) (-1)

  Goran 14.12.2014.
  Ništa ne treba da se komenterišemo samo ustanite odite do kuhinje i bacite pogled u frižider. Jel pun? Ili je zipovan. Pa sad pronađite novčanik i obavezno otvorite sve. Osim lične karte, kartica i po neke slike voljene osobe, ima li šta? Neka novčanica od 5000 din ili nekoliko od 2000 dinara? Nema? Ni jedna crvena? Samo sitniš i poneki Tesla (100 din.) Pa jel vam sada sve bolje i bolje?

 • (+10) (-1)

  Da se hoće... 14.12.2014.
  Da neko hoće da reši sutuaciju u ovoj zemlji rešio bi je očas posla. Poljoprivreda je ključ.....
  Holandija ostvaruje samo od poljoprivrede veći suficit nego Srbija od svega što izveze. Kvaka je u tome što Srbija ima više zaparložene zemlje nego Holandija obradive. Vratiti seljake (mislim na poljoprivrednike da ne bude zabune) na selo iz fabrika dajući im dobre subvencije za rad država bi imala dvostruku korist. Seljaci bi mogli da prihoduju dobro za sebe, država da uzme deo koji njoj pripada a radna mesta po gradovima bi ostala za ljude iz gradova. Vuk sit, ovce na broju.

 • (+8) (-3)

  Miki 14.12.2014.
  Džaba kada je u gradovima 95% lenčuga koji neće da rade već hoće da primaju socijalu ili da žive na grbaču roditelja od plate ili penzije.Biraju poso,neće rade!Radili bi ali na državna jasla jer kod privatnika mora da zapneš nema ladovina.Kad se to promeni onda tek možemo govoriti o upošljavanju ljudi sa sela.

 • (+4) (-0)

  nepoverljiv 14.12.2014.
  ovi sto pljuju po coveku ovde mogu da se informisu :http://www.dragas.biz/.

 • (+3) (-0)

  Milutin 14.12.2014.
  https://www.youtube.com/watch?v=93QCNh_hxuw

 • (+4) (-0)

  Milutin 14.12.2014.
  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10846460_793297504069496_1908796010452276162_n.jpg?oh=9157137b80ffaa2dac0c635b9818bfc4&oe=5507FB02&__gda__=1430514362_7bb69f70ce2e8ed2b4b50bc9f0dc82c6

 • (+5) (-4)

  Da se hoće.... 15.12.2014.
  Miki evo ja sam iz grada i nisam lenčuga i hoću da radim i ne bojim se posla kod privatnika. Nađi mi posao dajem ti 5 posto od plate svaki mesec.

 • (+5) (-6)

  Za Mikija 15.12.2014.
  Nalupa se ti malo....Tacno je da ima lencuga koje vole da lencare i da ih drugi izdrzavaju ali ima i onih koji ne zele da trpe tiraniju privatnika koja se ispoljava bednim platama koje se primaju kad im volja da je daju, neprijavljivanjem, radnim vremenom dodjes pa kada te pustim kuci. Nedavanjem slobodnih dana ni u slucaju bolesti clanova porodice a o sopstvenoj bolesti i da ne govorim. Ne jure ljudi javni sektor jer se plase rada vec zato sto im javni sektor daje stabilnost na poslu i redovna primanja.

 • (+6) (-5)

  Da se hoće.... 15.12.2014.
  Miki, podrazumeva se da taj posao bude takav da sam prijavljen i da imam radno vreme i da mi plata bude redovna. Sve drugo što si ti opisao bez ovoga nije posao već robstvo.

 • (+4) (-4)

  Milutin 15.12.2014.
  # Za Mikija. Pa šta se buniš ti spadaš u onih preostalih 5%

 • (+4) (-4)

  Miki 15.12.2014.
  Ko hoće da radi može da nadje posao,lenčuga,neradnik i parazit neće jer voli da sedi po bašte i pije kafu i vodi abrovi po grad i uzima sve vidove pomoći od socijalno a može volu rep da iščupa.ko nije sposoban da zaradi za osnovne stvari danas taj je 0 od čoveka.

 • (+2) (-3)

  Miki druze... 15.12.2014.
  Nekoga i zena izdrzava.

 • (+5) (-2)

  Miki care 15.12.2014.
  Znaci tvojom logikom ovi kriminaci koji imaju sve i svasta su 5+ od ljudi kada narod koji danas ne moze da zaradi je 0. Jesi li ti svestan gde zivis bre....Da ne idemo van Aleksinca uopste. Ovde ti je preko 50 procenata ljudi nezaposleno. Jesu li to sve lencuge koje nece da rade....Sram te bre bilo tih reci kojima pljujes po svojim sugradjanima koje su takvi politicki paraziti kao ti upropastili.

 • (+4) (-5)

  Miki 15.12.2014.
  Možete da mi zavidite samo vi pojedini neradnici i besposličari što hoćete na tudjim ledjima da živite.Ja imam za pristojan život i hvala bogu i za dva deteta se ima,vrtić,škola.Sve poštenim radom,ali nema izležavanja i kukanja od radnog vremena i biranja posla jer moraš dosta raditi da bi imao i sve.Neće da padne sa neba ništa.A vi koji birate i čekate da vam baba i deda čuvaju decu ima da crknete za parče leba jer ste nesposobni u svakom pogledu da zaradite,e zato vi kukate politički da se zaposlite na državna jasla i ne birate sredstva.Mene briga baš za vas jer imam i možete da mi zavidite samo,a možete i da pljujete jer vas vredja a i to me baš briga jer ja opet imam.A vi?

 • (+2) (-1)

  Sam si sebe ispljuvali. 16.12.2014.
  Pažljivo pročitah komentare i ne videh da Vas je iko pljuvao kako kažete.

 • (+5) (-1)

  Miki kralju.... 16.12.2014.
  Miki Vi ste moj idol.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}