Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sprečavali proračun za globalno zagrijavanje

rss

16.08.2007. Dragana Raduški

VAŠINGTON - Bušova administracija konstantno je pokušavala da spriječi pokušaje Svjetske banke da u svoje proračune uključi globalno zagrijavanje, jedan od najvećih problema današnjice, prilikom odobravanja velikih industrijskih i infrastrukturnih investicija, stoji u izvještaju kontrolnog vladinog tijela, objevljenog juče.

Navodi se kako je sam Pol Volfovic, kog je na mjesto predsjednika Svjetske banke postavila Bušova administracija, intervenisao da se iz jednog naslova dokumenta izbriše "globalno zagrijavanje i klimatske promjene" i naredio da se naprave izmjene teksta tako da globalno zagrijavanje ne bude u fokusu teksta.

Ovaj problem datira od prije 2005. godine, kada je Volfovic postavljen na mjesto predsjednika Svjetske banke. Prema saopštenju Vladine agencije za kontrolu projekata, koja je i otkrila ove pokušaje cenzurisanja debate o globalnom zagrijavanju, stručnjaci za okolinu pri Svjetskoj banci su još od 2002. godine pokušavali da se u razmatranje uzme i efekat staklene bašte, koji dovodi do globalnog zagrijavanja.

S obzirom na sve veći pritisak svjetske javnosti i sam Buš je nedavno bio primoran da prizna da je ovaj problem realnost. Upravo iz tog razloga, neki od zvaničnika banke ponovo pokušavaju da pitanje globalnog zagrijavanja stave na dnevni red.

"Naša najveća prepreka je to što je pitanje klimatskih promjena politički kontroverzno", rekla je Kristalina Georgijeva, direktor za strategiju i operacije pri Svjetskoj banci.

Ona je kazala da će i pod najboljim okolnostima biti potrebno najmanje dvije godine da Svjetska banka počne da mjeri uticaj projekata koji su odobreni, a koji su zasnovani na fosilnim gorivima.

Jedan od najvećih dokaza cenzure Bušove administracije je nacrt izvještaja iz 2006. godine koji je urađen pod nazivom "Klimatske promjene, energija i održivi razvoj". Ubrzo poslije toga, iz Volfoviceve kancelarije je došao memorandum u kojem se zahtijeva da se izvještaj preradi te da se tekst fokusira sa klimatskih promjena, na tematiku čiste energije. Na kraju taj izvještaj je objavljen pod naslovom "Čista energija i razvoj".

Preuzeto sa www.nezavisne.com

Komentara: 0


#
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima