Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jama

rss

19.08.2007. Z. Marinković

Veliki broj stambenih objekata nije povezan na kanalizacionu mrežu, jer takve nema, niti je izvesno, kada će je biti. Živeti se mora, ali se ne mora mučiti, niti rasipati novac na izradu primitivnih i betonskih septičkih jama. Navedeni sistem od dve, ili više manjih jama, se u praksi dokazao poslednjih 20 godina.
Osnovni zahtev je bio, da se jama ne mora često čistiti, da može da prihvati i propusti veliku količinu otpadne vode, da je jednostavna izgradnja, da ne narušava nosivost zemljišta u blizini, da se ne koristi beton i čelična armatura.
Optimalna veličina, zapremina, oblik, materijal za zidanje, su KOMPROMIS više faktora:
1. Jama mora biti okruglog oblika, zbog fizičke otpornosti, najveće nosivosti, da izdrži pritisak okolnog tla i hidrostatički pritisak iznutra.
2. Dno mora biti sferno udubljeno i ozidano iz istog razloga.
3. Zida se debljinom zida "na pola cigle" bez maltera, zbog veće propustljivosti, uštede u materijalu i vremenu zidanja. Samo se završni deo, suženje zida u gornjem delu, malteriše cementnim malterom.
4. Za prosečno domaćinstvo je zapremina  otpadne vode do 2 m kubna na dan, potrebna jama zapremine oko 4 m kubnih. Tako je dimenzija prve taložne jame: Prečnik 1,8 m, dubina 2,5 m, plus sferno udubljeno dno.

1. Dovodna cev ima nagib od 0,5% do 1 % ka jami. Manji nagib omogućava taloženje mulja u cevi i zagušenje, a veći olakšava oticanje vode, i zaostajanje čvrstog otpada u cevi i opet zagušenje. Prolazi kroz zid jame i vidljiva je kroz otvor, zbog olakšane intervencije na odgušenju.

2. Cev za prelivnu jamu ima kontra nagib i krivinu, LULU okrenutu na dole. Tako se u prelivnu jamu odliva samo tečnost, a ne i materije koje plivaju, ili tonu.

Iz prelivne jame tečnost lako otiče u zemljište, a u taložniku ostaje mulj za periodično uklanjanje. Može se napraviti i treća prelivna jama, ako je količina otpadne vode veća, jer se ne može povećevati prečnik. Zid na pola cigle bez maltera ne može izdržati veći prečnik jame jer izdržljivost zida opada sa kvadratom prečnika, odnosno za duplo širu jamu treba debljina zida na dve cigle! Može se kopati dublja jama i tako povećeti zapremina, ali je teško izbacivati zemlju pri kopanju. Ukupan rad na kopanju, zidanju i utrošak jednog džaka cementa je prihvatljiv za naše uslove i omogućava trajnu funkciju kuhinje i kupatila.


Komentara: 4


# ko je ko
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+3) (-0)

  Dishi68 20.08.2007.
  Postoji i neki prašak kojim će bakterije praktično očistiti vašu septičku jamu, tako što će na dnu ostati čvrsta materija a na površini će se izdvojiti voda koja je bakteriološki čista i može se koristiti za zalivanje. Postaviću kasnije broj telefona i adresu firme.

 • (+0) (-0)

  Zoran 20.08.2007.
  Osnov funkcije mog sistema je izdvajanje masnoće i krupnog otpada u taložniku i prelivanje prljave vode u prelivnik, iz koga lako otiče u zemljište, jer nema masnoće i krupnih čestica. U samom taložniku ima krupnih čestica, otpada i masnoće, pukotine u zemljištu se zapuše i zamaste, pa je oticanje usporeno i vrlo malo se poboljšava povećanjem jame.
  Zasadom selektivnih kultura bakterija i povećanjem temperature (kao u digisteru) je moguće ubrzati razlaganje organskog otpada, ali ostaje problem razlaganja masnoće, koja opstaje desetak godina.

 • (+1) (-0)

  agvozden 20.08.2007.
  nesto slicno sam i ja uradio u selu...
  Nema sanse da se zapusi narednih n*n godina. A i voda sama otice tako da nema ciscenja, samo ponekad...

 • (+0) (-0)

  Dishi68 20.08.2007.
  Ove bakterije razlažu masnoću tako da ne dolazi do zapušavanja jame a ostatak čvrstog materijala je veoma kvalitetno đubrivo. Isplati se zar ne.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima