Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Istraživač i izumitelj dospeo u udžbenike

rss

01.01.2010. Milan Laketić, Blic

Uspesi Novosađanina Veljka Milkovića

Novosađanin Veljko Milković je, posle 110 pronalazaka od kojih se 36 uveliko primenjuje, 12 knjiga prevedenih na svetske jezike i dokumentarno-igranih filmova snimljenih po njima, nakon brojnih domaćih i svetskih nagrada, doživeo ove godine, kako kaže, i najveću afirmaciju za svoj rad: njegova dostignuća postala su nastavno štivo učenicima osnovnih škola.


Iako istoričar po obrazovanju, Milković je jedan od najvrednijih pronalazača u zemlji. Voleo je, kaže, da izučava pronalazaštvo u prošlosti, ali i da se bavi futurističkim projektima. Uz ostale izume, vlasnik je i 25 patenata iz oblasti mehaničkih oscilacija. Njegov dvostepeni mehanički oscilator je 2006. godine proglašen za jednu od stotinu najboljih energetskih tehnologija u svetu, pošto ovaj izum na mnogim mašinama omogućava uštedu energije od čak 12 puta.

U pitanju je naizgled jednostavan patent: pumpa za vodu kojom je Milković uspeo da uzdrma temelje nauke, pa ga je američki „Nju enerdži kongres“ preporučio za člana Grupe novih izvora energije koji će se primenjivati u budućnosti. Istraživači iz Teksasa napravili su mašinu po tom modelu, kaže Milković, a naftne i energetske kompanije sa Novog Zelanda, iz Rusije i Kine, kao i pronalazači iz sveta, oplemenili su mašine po njegovom patentu. Takođe, Milkovićevo ime se našlo i u knjizi fizičara NASA Brajana Bereta, koji je našeg inovatora svrstao među imena kao što su Galilej, Njutn i Tesla. Ni kod kuće nije prošao nezapaženo.

- U udžbeniku za 7. razred osnovne škole iz predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje, autori Ivan Tasić i Dragan Glušac, učenicima preporučuju moja dostignuća - kaže Milković.

Na izumima je, priča on, i sam počeo da radi kao dete. Ali, strast i znatiželja mogle su da budu i fatalne po njega. O tome nerado priča. Posle gimnazije teško je stradao kraj Dunava od paklene naprave zaostale iz Drugog svetskog rata.

- Više godina sam se lečio, pa sam studije istorije upisao sa šest godina mlađom generacijom. Zbog tih povreda proglašen sam za stopostotnog invalida, pa nemam zvaničnu radnu biografiju. Radim u stanu, a spavaća soba mi je „i radna i paradna“. Tu primam goste, kolege inovatore, tu su mi i improvizovana laboratorija, radionica, biblioteka... Ranije sam živeo od invalidnine, a sada od donacija koje su mi obezbedili pronalasci - priča Milković.

Jedan od većih donatora je vlasnik londonske kompanije „Akord kace“ Robert Šenk, inače rodom iz Pule, koji je za njega saznao preko interneta, a potom došao i da se lično upoznaju.

- Biti pronalazač je teško, pa mnogi talenti od toga beže i ostvaruju se u nečemu drugom. Od pronalazaštva se teško može živeti. To uspeva retkima, a radi se neprekidno - objašnjava Milković.

Spustio se u šesti nivo ispod Tvrđave

- Radoznalost me navela da se još početkom šezdesetih godina spustim u podzemne hodnike Tvrđave. Do tada se znalo samo za četiri sprata podzemnih vojnih galerija. Ali, ja sam samo sebi znanim metodama uspeo da istražim još dva nivoa. Nikada nisam zalutao, iako sam se služio samo baterijskom lampom. Nisam razvlačio ni konopac. Na osnovu uočenih pravilnosti pri ukrštanju staza, stvorio sam jedinstvenu šemu kretanja bez opasnosti - priča Veljko Milković.


Komentara: 0


# škole
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}