Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

BIOGORIVO ŠTETNIJE PO KLIMU OD NAFTE I GASA

rss

27.09.2007.

Biogorivo i drugi obnovljivi energetski izvori, koji bi trebalo da zamene naftu i prirodni gas, izazivaju veći efekat staklene bašte od fosilnih goriva, naveo je londonski 'Tajms' pozivajući se na najnovija istraživanja britanskih naučnika.

Grupa stručnjaka iz Edinburškog univerziteta je utvrdila da su emisije od sagorevanja biogoriva proizvedenog od kukuruza ili uljane repice pogubnije po atmosferu od emisija nastalih sagorevanjem iste količine nafte i gasa.

Britanski naučnici su utvrdili da biogorivo stvara od 50 do 70 odsto više gasova s efektom staklene bašte, koji su uzročnici globalnog zagrevanja, od klasičnih goriva.

Vodeće zapadne zemlje su poslednjih godina pokrenule ambiciozne prgrame za zamenu nafte i prirodnog gasa alternativnim izvorima energije, pre svega biogorivom.

U Evropskoj luniji 80 odsto biogoriva se proizvodi od uljane repice, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Profesor Pol Kruzen, koji je takođe učestvovao u istraživanjima, je upozorio da je preko potrebno pažljivije proučavanje posledica prelaska na biogorivo. Od mnogih varijanti biogoriva treba odustati jer njihovo sagorevanje vodi ka nepovratnoj promeni klime na planeti.

Komentara: 1


#
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Zoran 27.09.2007.
    Puno su Saksonci uložili u borbu za osvajanje pristupa nafti, pa im sada smeta nezavisno gorivo!?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima