Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Požrtvovanost i spremnost Službe hitne pomoći zaslužuje pohvale

rss

29.06.2016.

Spasilačka akcija povređenih građana češke nacionalnosti iz udesa kod Bobovišta prošle nedelje, pokazuje da Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Aleksinac spremna da u svakom momentu hrabro i odgovorno odgovori na sve postojeće zadatke.

Požrtvovanost i spremnost Službe hitne pomoći zaslužuje pohvale

Prenosimo saopštenje Doma zdravlja (uz minimalne pravopisne korekcije):

Dana 21. jula 2016. godine u 3.30 sati ekipa hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Aleksinac u sastavu dr Svetlana Živković, tehničar Ivica Džonić i vozač Miloš Obradović, je primila poziv od policije da se na autoputu Beograd – Niš, kod Al. Rudnika dogodila saobraćajna nezgoda. Ekipa je istog momenta izašla na teren, gde zatiče autobus koji je sleteo sa puta. Pored prevrnutog autobusa su se nalazili panični i povređeni putnici koji su tražili pomoć.

»Ulazimo u autobus sa prednje strane kroz polomljenu šoferšajbnu, gde smo ugledali stravičan prizor. Više isprepletanih tela, priklještenih ispod autobusa, gde petoro od njih nije davalo znake života i ženu koja je bila živa, ali zaglavljenog tela između sedišta.

Istog trenutka obavestili smo vatrogasce, hirurgiju Opšte bolnice Aleksinac, bolnički transport i hitnu medicinsku pomoć u Nišu i krenuli smo da zbrinjavamo povređene, radeći trijažu po medicinskim indikacijama.

Kada su kolege iz niške hitne stigli, naša ekipa, ubrzo nakon upoznavanja dr Saše Ignjatijevića iz Niša sa brojem i stanjem povređenih putnika, krenula je u Opštu bolnicu Aleksinac sa dva saniteta, u kojima su na licu mesta zbrinuti najteže povređeni iz nezgode, osim žene koja je bila zaglavljena u autobusu i na čijem je spasavanju radila vatrogasna služba.

Nakon ukazane prve medicinske pomoći, ekipa i bolnički transport su prevezli 7 povređenih do hirurgije Opšte bolnice Aleksinac, gde nas je spremno sačekao dr Miljković sa timom i odmah pristupio daljem zbrinjavanju istih.

Naša ekipa se zatim vratila na mesto nezgode, gde je ostalo još troje lakše povređenih i tom prilikom smo ukazali pomoć jednom od vozača, a ostalo dvoje je ostalo sa dr Ignjatijevićem.»

Trebamo biti ponosni na mladu ekipu koja je izuzetno efikasno i stručno pristupila  zbrinjavanju velikog broja povređenih i zahvaljujući njihovoj veoma dobroj organizaciji u izuzetno teškim uslovima uspela je da spreči da teži konačni bilans saobraćajne nezgode u kojoj su povređene 23 osobe.

Moram da naglasim da, iako smo mala služba, pored Aleksinca i okolnih 72 sela držimo i koridor 10 autoputa od Niša do Ražnja. Iskreno se nadamo godinama da će Ministarstvo zdravlja imati razumevanja i da će nam odobriti  medicinski kadar za još pet ekipa koje bi nam bile od velikog značaja posebno u letnjim mesecima kada se ovakvi udesi najčešće dešavaju, da ne govorimo o tome da i dve susedne opštine nisu pokrivene uslugama hitne medicinske pomoći od strane Službe za hitnu medicinsku pomoć.

Ujedno se zahvaljujemo našim kolegama iz niške hitne pomoći na tome što su se odmah odazvali našem pozivu i sa više ekipa nam pritekli u pomoć. Posebno pohvaljujemo osoblje hirurgije Opšte bolnice Aleksinac koje je u prvom naletu zbrinulo najteže povređene iz ove nesreće i vozača Darka Čolovića koji se aktivno uključio u rad ekipe na terenu i prevezao veliki broj medicinski zbrinutih lica sa mesta udesa do Opšte bolnice Aleksinac.

BRAVO ZA NAŠU EKIPU
Zamenik Načelnika Službe HMP
Prim. dr Zvezdana Antić

Komentara: 4


# auto-put Dom zdravlja Beograd saobraćajna nezgoda hitna pomoć Zvezdana Antić Svetlana Živković Ivica Džonić Miloš Obradović
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+32) (-6)

  Boban 29.06.2016.
  To sto hitna pomoc ima samo jednu dezurnu ekipu za celu opstinu nije znak manjka para u zdravstvu vec manjka pameti.

 • (+7) (-3)

  daca 29.06.2016.
  I na naslovnoj fotografiji ato hitne pomoci kao i uvek nepropisno parkiran

 • (+3) (-1)

  sone 30.06.2016.
  21 JULA.

 • (+0) (-0)

  filip 13.08.2016.
  NE MOGU DA VERUJEM KOGA VI HVALITE. DA VI ZNATE KOJA SAM JA ISKUSTVA IMAO SA HITNOM POMOCI KAO I NEKILJUDI IZ MOG MESTA NE BISTE TAKOPISLAI


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima