Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

NUNS osudio nove pretnje novinarki Dragani Sotirovski

rss

02.12.2014. Sekretarijat NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje pritiske i pretnje koje poslovodstvo i sindikalno rukovodstvo Specijalne bolnice “Sokobanja” upućuju novinarki RTS Dragani Sotirovski.
Posebno je za osudu skandalozna poruka da je novinarka Sotirovski nepoželjna u ovoj bolnici.

NUNS osudio nove pretnje novinarki Dragani Sotirovski

NUNS podseća da lice na koje se odnosi informacija objavljena u mediju, može zahtevati objavljivanje odgovora u kome će objasniti šta je neistinito, nepotpuno ili netačno preneto. Brojna reagovanja koja iz bolnice “Sokobanja” upućuju direktoru i glavnom i odgovornom uredniku RTS-a  daleko više liče na hajku protiv novinarke nego na demanti njenog izveštavanja. Tim pre što su pisma koja se šalju u ime poslovodstva, na memorandumu ove ustanove, nepotpisana.

S druge strane, neobično je i to što pisma osporavanja novinarskih izveštaja Dragane Sotirovski rukovodstvu RTS redovno upućuju i predsednici sindikalnih organizacija, iako se u njenim izveštajima sindikati ne spominju. Sindikalni „odgovori“ obiluju diskvalifikacijama novinarke a rukovodstvu RTS se poručuje da je bilo koji drugi novinar RTS-a dobrodošao “dok je Sotirovska, što se naše bolnice tiče, persona non grata”.

NUNS podseća da je Dragana Sotirovski izložena sam raznim pritiscima i ucenama od novembra 2013. godine, kada je počela da istražuje zloupotrebe direktorke Specijalne  bolnice „Sokobanja“ dr Ljiljane Isaković. Tada joj je pretila lično direktorka Isaković.

Nedavno, RTS je emitovao nove izveštaje Sotirovske o nezakonitim radnjama u ovoj bolničkoj ustanovi. U prilozima, između ostalog, ukazuje se da je Isaković već 12 godina neprekidno direktorka bolnice u čijem Statutu stoji da ista osoba može biti direktor najviše osam godina. Takođe, navodi se da je Isaković u bolnici zaposlila sina i ćerku omogućivši im usavršavanje o trošku ove državne ustanove, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila razrešenje direktorke.

Poslednjih godina protiv direktorke isaković podneto je 11 prekršajnih prijava. Bolnica je kažnjena sa ukupno 900.000 dinara dok je direktorka u svojstvu odgovornog lica sankcionisana sa 65.000 dinara.

Prijava protiv direktorke Specijalne bolnice za zloupotrebu službenog položaja i dalje je u Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu, iako je od podnošenja prijave prošlo godinu dana. Dvadeset zaposlenih u bolnici sa statusom uzbunjivača, koji šest godina ukazuju na korupciju, tvrde da nadležne institucije ne reaguju.

Komentara: 1


# sud Sokobanja Agencija za borbu protiv korupcije RTS Dragana Sotirovski specijalna bolnica Ljiljana Isaković NUNS
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+6) (-0)

    sokobanjka u srcu 02.12.2014.
    aman,ko stiti onu zenu! javna je tajna ko je ona i sta radi! da li je moguce i kako je moguce da sve i svakog uspe da podmiti? prelazi iz stranke u stranku i ostaje direktor!
    krenula kao medicinska sestra,sada je doktor,neuka u svojoj struci,to je svima poznato! koliko stana ima,koliko automobila? jednom recju,STRASNO! i niko nista! Kuda idemo sa ovakvim ljudima ?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima