Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Lutrija pomaže deci iz domova

rss

01.07.2009. Izvor: B92

Državna lutrija Srbije u saradnji sa Balkanskim fondom za lokalne inicijative dodelila prve donacije u okviru programa "Dobrota", namenjenu deci iz domova.

Na konkursu su se, svojim kvalitetom, izdvojila četiri projekta od kojih se očekuje da poboljšaju kvalitet života dece i mladih smeštenih u domove za decu bez roditeljskog staranja kroz pokretanje kreativnih aktivnosti. Za ovaj program izdvojeno je više od milion dinara.

Odred izviđača "Šumatovac" iz Aleksinca sa projektom "Ja to mogu" želi da poboljša položaj i unapredi kvalitet života dece i mladih smeštenih u domu za decu bez roditeljskog staranja "Hristina Mrkšić". Njihova ideja je da organizuju kreativne izviđačke aktivnosti i druženje sa mladima iz Doma, kako bi ih podstakli da aktivno učestvuju u društvenom životu.

"Prevashodni cilj formiranja ove izviđačke jedinice je da se kasnije u samom domu formira zasebna nevladina organizacija, znači zasebna izviđačka jedinica koja će biti jednaka našem odredu, koja će raditi na lokalnim projektima i u opšte sa decom mladim izviđačima", kaže Milan Ristić, starešina odreda izviđača "Šumatovac" iz Aleksinca.

Program "Dobrota" pokrenut je sa idejom da se finansiranjem različitih projekata pomogne socijalno najugroženijim grupama. S obzirom da su deca bez roditeljskog staranja često zapostavljena u društvu, u Državnoj lutriji Srbije su se odlučili da prva sredstva odobre onim projektima koji će im pomoći da kada dođe vreme lakše započnu samostalan život.

"Nama osnovna ideja prilikom odabira ovih projekata nije bila da pomognemo materijalno domove za decu bez roditeljskog staranja, već da podržimo i pomognemo one koji pomažu praktično integraciju ove dece u društvo i omogućavaju im da kretivnost i svije talente koje imaju, a koje vrlo često nisu u mogućnosti da ispolje", kaže Tijana Anđelić, direktorka Lutrije.

"Ono što se ove godine nažalost dogodilo je mali zastoj zbog ekonomske krize i cele situacije i donekle su zaustavljena sredstva, a ono što jeste bitno jeste da se ta svest razvila i da se sve više ulaže", kaže Tanja Bjelanović, zamenica direktorke Balkanskog fonda za lokalne inicijative.

Program "Dobrota" podržala je i Vlada Srbije. Prioritet Ministarstva rada i socijalne politike je smanjenje broja dece u domovima, a povećanje hraniteljskih porodica. U ustanovama za Decu bez roditeljskog staranja nalazi se 750 do 800 mališana, dok ih u hraniteljskim porodicama ima oko 4.000.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=07&dd=02&nav_id=368990

Komentara: 0


# Milan Ristić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima