Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Godišnjica bitke na Deligradu

rss

04.09.2010. Izvor: RTS

Danas se obeležava 204. godišnjica Boja na Deligradu. Povodom ovog istorijskog događaja vence će položiti prestavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva rada i Vojske Srbije.

Godišnjica bitke na Deligradu

U Spomen-crkvi na Deligradu kod Aleksinca danas će biti organizovana centralna državna manifestacija obeležavanja 204. godišnjice od znamenitog Boja na Deligradu.

Povodom tog istorijskog događaja, vence će u spomen-crkvi položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike i opštine Aleksinac.

Počast stradalima odaće i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalne poltike za boračko invalidsku zaštitu.

Boj na Deligradu, 4. septembra 1806. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika u Prvom srpskom ustanku. To je, istovremeno, blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Lokalitet boja na Deligradu u potpunosti je rekonstruisan između 2004. i 2006. godine sredstvima Ministarstva rada i socijalne politike i opštine Aleksinac, a po projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Komentara: 0


# Deligrad
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima