Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Festivalski centar Srbije u cajtnotu!

rss

09.11.2022. Nišvil Festival

Sedam najvećih srpskih muzičkih festivala (EXIT, Guča, Nišvil, Beer fest, Love fest, Arsenal i Music week) saglasili su se da otpočnu osnivanje Festivalskog Centra Srbije na poslednjoj sednici Grupacije organizatora Srbije kojom je predsedavao direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Festivalski centar Srbije u cajtnotu!

Nakon toga u Vladi Srbije organizovan je susret predstavnika ovih festivala sa visom savetnicom premijerke za Kreativne Industrije i turizam Anom Ilić koja je svojevremeno pomogla osnivanje Filmskog Centra Srbije.

Zaključak sastanka je da se hitno krene u izradu studije benefita koje Srbija ima od funkcionisanja ovih festivala na sličan način kako je Ekonomski fakultet uradio studiju prilikom formiranja Filmskog Centra.

Predsednik Grupacije Ivan Blagojevic izjavio je da trenutno prikupljaju ne baš povoljne ponude za izradu studije mada lično smatra da time dokazujemo opšte poznatu stvar jer država odlično zna svoje prihode kako od pojačane turističke posete i upošljavanja velikog broja izvršioca tokom održavanja svih ovih festivala tako i međunarodne promocije Srbije.

Izražavajući bojazan da studija neće biti gotova do rasprave o ovogodišnjem budžetu, Blagojević predlaže prelazni modus pomoći svim ovim festivalima kojima je aktuelna kriza nanela brojne gubitke, kroz namensko jačanje budžeta Ministarstva Turizma iz koga bi bilo moguće i značajno uvećati podršku Eksitu koji je jedini poslednjih godina sagledan u godišnjem budžetu Srbije ali i sagledati i ostalih šest festivala kroz budžet skromnim sredstvima.

Na ovaj način bi se ovih šest festivala poštedelo procedure apliciranja na konkursu čijie rezultate čekaju do juna svake godine. To je ukupno daleko manji iznos od jedne milijarde i 850 miliona koliko je trenutna podrška Filmskom Centru.

Bez podrške drzave festivali neće moći da se izbore sa rastućom inflacijom i angažovaće manje značajne izvođače što će za posledicu imati slabiju turističku posetu i manje povraćaja prihoda u budžet Srbije a i lokalnih samouprava.

Većina velikih bendova već je počela da zaobilazi Srbiju tokom svojih turneja, kakav je slučaj sa svetskom turnejomDepeche mode koji nastupaju u Zagrebu, Budimpešti i Bukureštu. 

Tokom sastanka u Vladi bilo je razumevanja za drugi zahtev Grupacije da se poreskim olakšicama pomogne festivalima tako sto će se smanjiti ili potpuno ukinuti placanje 25 % poreza na dobit stranih bendova koji u praksi plaća organizator.

Nasuprot stranim bendovima strani filmski producenti posredstvom Filmskog Centra dobijaju povraćaj od drzave 25% na sve prikazane troškove veće od 300.000 eura. 
 


# Nišvil festival Direktor Nišvila Ivan Blagojević
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima