Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dobrovoljno davanje krvi

rss

03.04.2020. Crveni krst Aleksinac

Crveni krst Aleksinac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša vrši planiranje i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji opštine Aleksinac.

Dobrovoljno davanje krvi

Prema Zakonu o transfuzijskoj delatnosti jedino organizacije Crvenog krsta i Ovlašćene transfuzijske ustanove su ovlašćene da  se mogu baviti motivisanjem davalaca krvi, organizovanjem i sprovođenjem akcija dobrovoljnog davanja krvi prema planu koji se pravi u prethodnoj godini za narednu. Plan se pravi prema planiranim i iskazanim potrebama Bolničkih banaka krvi koje snabdeva nadležna ovlašćena transfuziološka ustanova.

Dobrodošla je pomoć u motivisanju, samo u tome, građana da se uključe u davanje krvi od strane udruženja građana ali u okviru saradnje i  dogovora sa Crvenim krstom i  ovlašćenom transfuziološkom ustanovom.

Svako organizovanja akcija mimo plana i dogovora sa Crvenog krsta i Ovlašćenom ustanovom je štetno i antipropagandno za davalaštvo. Prvo davaoci se dovode u zabludu otkud akcije mimo objavljenih termina, organizuju se mimo analize o potrebama i zalihama krvi i na taj način mogu učiniti da dođe do neadekvatnog odziva davalaca krvi, a na taj način se remeti lečenje  i ugrožava život pacijentima kojima je krv i komponente krvi jedini lek odnosno život.

O ovakvim pojavama obaveštavamo Ministrstvo zdravlja preko uprave za Biomedicinu, ali nepoštovanje Zakona i dalje je prisutno.

Želeli bismo da obavestimo da se redovne, planirane akcije koje su jedino u skladu sa Zakonom i planovima, oglašavaju na stranicama Ovlašćene transfuziološke ustanove Niš, Crvenog krsta Aleksinac i preko lokalnih pisanih i elektronskih medija.

Crveni krst Aleksinac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u ponedeljak 6. aprila 2020. godine od 8 do 14 časova u prostorijama Centra za kulturu u Aleksincu.

Budi human/a dođi i daj krv
Crveni krst Aleksinac

Komentara: 0


# Crveni krst DDK
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima