Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žika Nikolić, aleksinački Momo Kapor

rss

03.01.2013.

Žika Nikolić je objavio novu knjigu, "Život priča priču". Knjiga interesantnih, duhovitih priča, ali i ozbiljnih priča o ljubavi i neverstvu. Koncept zbirke je jako zanimljiv. Osmišljen je da održi pažnju čitalaca, uz obaveznu kratku poruku na kraju svake priče, kojom je Žika Nikolić podvukao šta je zapravo pričom želeo da poruči.

Žika Nikolić, aleksinački Momo Kapor

Proslavljeni srpski književnik, i doktorant srpske književnosti, Dragiša Marković, u narodu poznatiji kao Bata Gile, je opis Ljubavi u pričama Žike Nikolića poredio sa stilom jednog genijalnog umetnika, Getea.

"Gete je iznašao pedeset pet nijansi ljubavnih osećanja u srpskoj ljubavnoj poeziji. Motiv neverstva je jedan od dominatnih i u novelama Živomira Žike Nikolića. Prisutni su i motivi sela kao i motivi stosova koje na vest način autor pretapa u priče."

Mnogi poznati aleksinački likovi su opisani u ovoj knjizi, na jedan jednostavan, čitljiv, i način "lakog pisanja" poput najčitanijih knjiga Mome Kapora.

Profesor srpskog jezika, Ivan Matejević, je recezent Nikolićeve knjige. U recenziji g. Matejević, jednu od Žikinih priča poredi i sa delom Romea i Julije.

"Naslovna priča "Život priča priču" je niska drama koja zamalo da završi kao Romeo i Đulijeta. Nedostajalo joj je taj šekspirovski emotivni sklop između muskarca i zene."

Žika Nikolić se osim pisanjem pesama i priča, uspešno bavio i naučno istraživačkim radom. Doktor je biotehničkih nauka. Bio je jedan od najuspešnijih direktora Instituta za šećernu repu. Živi u Aleksincu.

 

Komentara: 3


# Dragiša Marković književnost Ivan Matejević Živomir Nikolić
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  USKORO JE PROMOCIJA KNJIGE 03.01.2013.
  USKORO CE BITI I PROMOCIJA KNJIGE ,,ZIVOT PRICA PRICU,,
  Promocija je zakazana u aleksinackoj biblioteci.
  O knjizi ce govoriti Dragisa Markovic, knjizevni kriticar.
  Markovic je napisao 11 recenzija za knjige pesama za decu koje je pisao Zika Nikolica
  OBAVEZNO DODJITE NA PROMOCIJU

 • (+0) (-0)

  Miloš 03.01.2013.
  Dajte ljudi, uozbljite se. Pa to je onaj g. Nikolić što je pisao neku infantilnu pesmu om Đinđiću! Kakav Gete, kakav Šekspir! Šta je "Bata Giletu" i šta je Matejeviću. Na čemu su? Nemojmo uvredu za literaturu predstavljati kao literaturu! Nemam ništa protiv autora, ali ovo nije prvi put da se veliča nešto što nema nika kvu estetsku vrednost. Miki "Bele zore" itd. Stvarno sramota. Pa u našoj opštini svi pišu, a niko ne čita. Gospode bože

 • (+0) (-0)

  Rasel Krou 04.01.2013.
  Dragiša Marković je dobar čovek, ali ako je on doktorant ja sam akademik, ako je on "proslavljeni srpski književnik" ja sam proslavljeni holivudski glumac. Dragiša je skriboman, kao i Žika... I ko je uopšte napisao ovaj nepotpisani tekst. Ma jel se taj zeza ili je ozbiljan. Pa ovo je debilizam bez granica.


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}