Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žika Nikolić, aleksinački Momo Kapor

rss

03.01.2013.

Žika Nikolić je objavio novu knjigu, "Život priča priču". Knjiga interesantnih, duhovitih priča, ali i ozbiljnih priča o ljubavi i neverstvu. Koncept zbirke je jako zanimljiv. Osmišljen je da održi pažnju čitalaca, uz obaveznu kratku poruku na kraju svake priče, kojom je Žika Nikolić podvukao šta je zapravo pričom želeo da poruči.

Žika Nikolić, aleksinački Momo Kapor

Proslavljeni srpski književnik, i doktorant srpske književnosti, Dragiša Marković, u narodu poznatiji kao Bata Gile, je opis Ljubavi u pričama Žike Nikolića poredio sa stilom jednog genijalnog umetnika, Getea.

"Gete je iznašao pedeset pet nijansi ljubavnih osećanja u srpskoj ljubavnoj poeziji. Motiv neverstva je jedan od dominatnih i u novelama Živomira Žike Nikolića. Prisutni su i motivi sela kao i motivi stosova koje na vest način autor pretapa u priče."

Mnogi poznati aleksinački likovi su opisani u ovoj knjizi, na jedan jednostavan, čitljiv, i način "lakog pisanja" poput najčitanijih knjiga Mome Kapora.

Profesor srpskog jezika, Ivan Matejević, je recezent Nikolićeve knjige. U recenziji g. Matejević, jednu od Žikinih priča poredi i sa delom Romea i Julije.

"Naslovna priča "Život priča priču" je niska drama koja zamalo da završi kao Romeo i Đulijeta. Nedostajalo joj je taj šekspirovski emotivni sklop između muskarca i zene."

Žika Nikolić se osim pisanjem pesama i priča, uspešno bavio i naučno istraživačkim radom. Doktor je biotehničkih nauka. Bio je jedan od najuspešnijih direktora Instituta za šećernu repu. Živi u Aleksincu.

 


# Dragiša Marković književnost Ivan Matejević Živomir Nikolić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima