Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zavičajni muzej bogatiji za još jedan, vredan eksponat

rss

06.09.2020. Aleksinac.net

Ovih dana u Zavičajnom muzeju u Aleksincu je postavljen klavir koji je pripadao porodici Olge Ivanović, našoj proslavljenoj glumici, najpoznatijoj po ulozi Snežane Nikolajević u čuvenoj seriji Pozorište u kući.

Zavičajni muzej bogatiji za još jedan, vredan eksponat

Aleksinački Centar za kulturu otkupio je klavir koji pripadao porodici Olge Ivanović i on je sada izložen u Zavičajnom muzeju. Klavir je izrađen krajem 19. veka.

Inače, nagrada za najbolju glumicu na festivalu Prvoizvedenih Predsava u Aleksincu nosi ime po ovoj glumici. Olga je odrasla u predratnom Aleksincu i amaterski se još u mladosti bavila glumom. 1940. upisala je studije medicine u Beogradu, koje je morala da prekine zbog rata. Vratila se u Aleksinac i radila u bolnici kao neka vrsta pomoćnog lekara, a nakon oslobođenja grada u slobodno vreme glumila je u amaterskim predstavama.
U jesen 1945. vraća se u Beograd na studije, ali je prolaz na audiciji za Narodno pozorište odvodi u drugom životnom pravcu. Na sceni je najznačajnije domete ostvarila u zlatnim danima Beogradskog dramskog pozorišta, kao i u prvim decenijama rada „Ateljea 212“.


# Centar za kulturu i umetnost pozorište festival Olga Ivanović Zavičajni muzej Festival prvoizvedenih predstava
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima