Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Jovana Savić, Aleksinčanka koja krči put svetske slave

rss

29.02.2016. Dušan Ostojić

Neko će reći da u naslovu preterujem, da sam isuviše dao prava sebi, ali ja sam u jedno siguran.
Naša Aleksinčanka, Jovana Savić, biće jedan od najcenjenijih slikara savremene umetnosti.

Jovana Savić, Aleksinčanka koja krči put svetske slave

Kada o njoj razgovaram sa ljudima iz sveta akademije kratko i jasno mi kažu "izuzetno, talentovana, jako vredna i veliki borac."

Među kolegama, takođe, sve pohvale. Par njih mi je kazalo "ona je kompletan umetnik, ako uradi ikonu, ona je fenomenalna, ako radi portret, dovede ga do perfekcije, ako se uhvati za akril, upečatljivo ga osmisli."

Oni sa kojima je prijatelj, ili rođak, se slažu u sledećem "veliki borac, dobar čovek i prijatelj".

Želim da poseban tekst napišem o njenom celokupnom radu, a u ovom, povod je bio uspeh koji je postigla u Turskoj. U kratkom komentaru nam je ispričala detalje:

"Učesnik sam 1. Bienala umetnosti u Tekirdagu koji je na internacionalnom nivou, gde ću zastupati Srbiju i predstaviti sebe i svoj rad na izložbi. Osnivač i organizator je dr prof. Mustafa Cevata Atalai sa Akademije primenjenih umetnosti u Istambulu."

Na 13. međunarodnom bijenalu umetnosti minijature učestvuju umetnici iz 40 zemalja. Komisija je prihvatila samo one radove koji su ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

"S obzirom da su umetnici svrstani u posebnu grupu ljudi, drugačiji od običnog sveta po svom senzbilitetu, veliki uticaj ostavljaju dešavanja iz svakodnevnih životnih situacija. Inspiraciju nalazim svuda, atmosfera prostora u kome boravim, ljudi sa kojima se viđam, boje, zvuci, melodije, emocije, knjige... Da, apsolutno sve! Svi ti impulsi nađu svoj put do platna! Moje slike cesto imaju jasnu poruku, misli i izreke velikih umova, vraćajući publiku na prave vrednosti koje nam pisana reč pruža, drugačije od onog što su".


# Jovana Savić Turska umetnost slikarstvo Aleksinčanke
@jovanasavicart1 @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima