Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U pripremi nova knjiga Dragiše Markovića

rss

16.12.2012. Dušan Ostojić

Dragiša Marković, jedan od najuspešnijih aleksinačkih književnika, objavljuje knjigu pesama za horsko izvođenje pod nazivom SLAVSKE PESME SVETITELjA I MUČENIKA.
Knjigu je blagoslovio Episkop niški dr Jovan Purić.

U pripremi nova knjiga Dragiše Markovića

Knjiga predstavlja zbirku 140 pesama posvećenih srpskim svetiteljima. Dakle, o svakom srpskom svecu Dragiša Marković je ispevao pesmu. U srpskoj poeziji je jako malo takvih knjiga, zbog čega je objavljivanje Dragišine knjige izazvalo ogromnu pažnju književnika, i onih koji vole i prate srpsku savremenu književnost.

Filozof, Dragan Milojković je o knjizi rekao:
"O jeziku srpskom na kojem su skladane SLAVSKE PESME SVETITELjA I MUČENIKA moglo bi se pripovedati na dugačko, a rešenje bi bilo jednako: jezik jasan i razgovetan, a stihovi rimovani i pevljivi. Najdublje tajne, tako sklone hermetičkim marifetlucima, darom i nervom pesnika pretaču se s „lakoćom“ u jezik svakodnevni."

Dragiša Marković je član Udruženja književnika Srbije, do sada je objavio 4 knjige, a njegove pesme i kratke priče su zastupljene u preko 15 stručnih radova objavljenih u Srbiji. Dragiša je bio recezent u preko 30 knjiga domaćih autora. Dobitnik je 5 nagrada za književnost, od kojih je najpoznatija nagrada Politike i Prosvetnog pregleda za ciklus pesama Roždanik, dobijena 1989. godine.

Dragiša Marković živi i radi u Žitkovcu, magistar je srpske književnosti.



# Dragiša Marković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima