Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Centar za kulturu i umetnost objavio knjigu pesama Bratislava Milanovića

rss

09.10.2017. D. B, Novosti

Predstavljena nova pesnička knjiga Bratislava R. Milanovića "Odron svetlosti". Pevanja o neuralgičnim tačkama planetarne geopolitičke stihije

Centar za kulturu i umetnost objavio knjigu pesama Bratislava Milanovića

Autor desetak veoma zapaženih i višestruko nagrađivanih pesničkih knjiga Bratislav R. Milanović (1950) oglasio se novom zbirkom stihova "Odron svetlosti", koju su objavili SKZ i Centar za kulturu i umetnost Aleksinca.

- Ishodište tematskih sadržaja ove knjige naći će se prvenstveno u pesmi "Mansarda", koja je ne samo poetska slika pesničke radionice i putokaz stvaralačkih interesovanja, nego i otisak (auto)poetičke svesti. Poetska slika mansarde predstavlja u stvari živi unutrašnji mozaik, široke književne kulture ovog suvereno osvedočenog pesnika i generativno središte njegovih uzleta ka istorijskim, mitološkim, duhovno-fizolofskim temama, osmotrenim mahom sa stanovišta njihovog saznajnog ili vrednosnog statusa u savremenom dehumanizovanom i demonizovanom svetu - rekao je Marko Paovica na predstavljanju knjige u Zadruzi.

Iako su u zbirci tematizovani neki ključni starozavetni motivi i opevano nekoliko grčkih mitoloških likova, pesnik se, dodao je Paovica, oglašava iz samog srca današnjice, pevajući o neuralgičnim tačkama planetarne geopolitičke stihije, o nacionalnim polomima i neopozivoj individualnoj prolaznosti. Izokrenutost mita u našem postmodernom vremenu pesnik doživljava kao negaciju samog života.

Direktorka Centra za kulturu Maja Radoman Cvetićanin naglasila je Milanovićevu privrženost rodnom Aleksincu, a Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ, rekao je da se kao neobični autentični pesnik Milanović predstavio već u svojoj prvoj knjizi "Jelen u prozoru" (1975).

ZAŠTITA KNjIŽEVNOSTI

Autor Bratislav Milanović je podsetio na reči koje mu je svojevremeno uputila jedna italijanska pesnikinja: "Vodite računa o tome da vam se književnost ne komercijalizuje, jer ćete je izgubiti." I prokomentarisao: "Izgleda da tome ovde nije imao ko da se suprotstavi."


# Centar za kulturu i umetnost Bratislav Milanović poezija Maja Radoman Cvetićanin
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima