Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Šest decenija postojanja Književnog kluba "Velimir Rajić"

rss

30.11.2014. Radio Aleksinac

Veliki i značajan jubilej, 60 godina postojanja i rada, Književni klub „Velimir Rajić“ obeležava nizom manifestacija.

Program je počeo sinoć svečanom sednicom Skupštine ovog kluba, kojoj su prisustvovali sadašnji i nekadašnji članovi, kao i brojni gosti, a nastavljen je prezentacijom umetničke kolonije u Lipovcu.

Danas će biti održan Pesnički maraton na kome će učestovati pesnici iz dvadesetak gradova Srbije. U Galeriji Centra za kulturu biće otvorena i velika izložba „Šezdeset godina rada književnog kluba“ na kojoj će biti izložene knjige, dokumenati, nagrade i fotografije kojima se pravi presek istorije kluba duge više od pola veka.

Čitava sledeća nedelja, od ponedeljka, 1. do petka, 5. decembra biće posvećena tematskim večerima. Već prvog dana biće održano književno veče poezije odraslih članova književnog kluba, a dan kasnije svoju prezentaciju će imati i radionica „Alhemija reči“. Sreda je rezervisana za priče, satire i aforizme, četvrtak za mališane, polaznike radionice „Srpski lako“, dok je za petak predviđen performans zavičajno veče. Sva dešavanja počinju u 19 časova u Centru za kulturu, sem druženja sa učesnicima radionice „Srpski lako“, koje će biti upriličeno u biblioteci sa početkom u 18 časova.

Književni klub „Velimir Rajić“ osnovan je 28. novembra 1954. godine kao Udruženje pisaca i poeta na teritoriji opštine Aleksinac. U svojoj šezdesetogodišnjoj istoriji klub je nosio i ime „Brđanka“, da bi devedesetih godina, u čast značajnog srpskog pesnika s početka 20. veka koji je rođen u Aleksincu dobio sadašnje ime Književni klub „Velimir Rajić“. Po podacima kojima u ovom klubu raspolažu, KK „Velimir Rajić“ je najstariji registrovani književni klub u Srbiji.

Za sutra je planirana izložba knjiga članova ovog kluba i pesnički susreti, a od ponedeljka do petka biće upriličene književne večeri na kojima će učestvovati članovi književnog kluba, kao i polaznici radionica kreativnog pisanja koji su pod klupskim okriljem.


# Velimir Rajić izložba jubilej
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima