Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sećanje na Velimira Rajića - seća li se njegov rodni grad njega?

rss

26.07.2018. Boža Marković

Počev od pogrešne tvrdnje Pere Zupca da je pisac antologijske pesme "Na dan njenog venčanja" Velimir Rajić rođen u Beogradu, izrečene sigurno zato da sve što je važno je beogradsko, pa i ovaj antologijski pesnik, i drugi gradovi poput Čačka, Gornjeg Milanovca, a najviše Aleksinac, imaju pravo da se nadmeću oko svojatanja Velimira Rajića, baš zato što je on rođen u Aleksincu u istorijskoj Taušanovićevoj ulicu, značajnoj po drugim znamenitim ličnostima Aleksinca.

Sećanje na Velimira Rajića - seća li se njegov rodni grad njega?

Upravo zato i pišemo ove redove, prenoseći ideju retkih znalaca: književnika Dragiše Markovića, dr Milutina Matića i drugih zagovornika da Velimir Rajić treba da dobije spomenik u Aleksincu.

Dr Milutin Matić je posle te ideje profesora Dragiše Markovića u 2014. godini, 2016. godine uradio jedan program i dostavio ga Opštini Aleksinac kojim je predviđena konferencija na ovu temu, izrada zbornika i kao kruna svega izgradnja spomenika Velimiru Rajiću u Aleksincu.

Dr Matić je došao do ovih ideja i sačinio program pošto je priredio jednu knjigu posvećenu Velimiru Rajiću koju je nazvao "Oproštaj sudbini" u kojoj je objavio sve Rajićeve pesme, klasifikovao ih, bavio se ciklusima i drugim pitanjima. Dr Matićeva knjiga nosi u svom naslovu upravo delove pesme "Na dan njenog venčanja", jer ni pesnik nije hteo da kune svoju sudbinu, a u pesmi je nagovestio svoju brzu smrt. Nju je tražio u želji da bude regrutovan u srpsku vojsku u Velikom ratu, ali ta njegova ideja nije ostvarena, jer ga je lekarska komisja oglasila nesposobnim, nakon čega je on već 1915. umro u Gornjem Milanovcu, u kući svoje tetke, koja je bila u delu grada koji je kasnije nazvan "Rajićevo brdo", upravo po ovom tragičnom srpskom pesniku.

Poreklo Velimira Rajića od Tanska Rajića koji je poznat iz bitke kod mesta Rajić, pored Čačka, je takođe izazov za Čačane, iz ovog razloga. Prva inicijativa iz 2014. nije prihvaćena jer nema projekta za spomenik, lokacije, novaca i sl. a ništa bolje, za sada nije ni za inicijativu dr Matića. Jedina uteha je što Književni klub Aleksinca nosi ime ovog kultnog pesnika i što i danas postoji kuća u Taušanovićevoj ulici u kojoj je rođen Velimir Rajić u užem centru Aleksinca, ali to je nedovoljno da se sačuva deo značajne istorije vezane za V. Rajića, koja pored drugih poznatih istorijskih ličnosti i događaja može da doprinese razvoju kulture, turizma i dr. i uveća posetu našem budućem gradu Aleksincu.

Izazov kome treba kulturna i društvena javnost Aleksinca da da brži odgovor.

Potencijali za realizaciju ideje o podizanju spomenika Velimiru Rajiću u mestu njegovog rođenja, Aleksincu postoje, ne nedostaje ni volja mnogih da prikupe deo sredstava za gradnju spomenika, postoje neke slobodne lokacije za spomenik, a postoji i radionica, poznata po pomoći u livenju spomenika kralju Urošu Milutinu, koja bi sigurno pomogla i u izgradnji ovog spomeika. Ima i onih koji će besplatno da urade projekat spomenika, a interesantan je predlog dr Dušana Ostojića da deset svojih slika pokloni za aukciju sa drugim slikarima Aleksinca kao pomoć za prikupljanje sredstava za spomenik. Preduzimaju se i druge mere da se našoj celokupnoj javnosti predstave osnove iz ovog teksta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.


# Aleksinac Velimir Rajić Boža Marković - Nesvrćanin
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima