Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sa još jednom otkazanom predstavom završen sedmi PIP

rss

28.11.2018.

Jami distrikt, predstava u režiji Kokana Mladenovića, po tekstu Milene Bogavac, je apsolutni pobednik ovogodišnjeg Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, i po mišljenju publike i žirija.
Uručenje nagrada, predviđeno za sedmi - revijalni dan, se odlaže jer predstava "Kraljice", u režiji Baneta Trifunovića, neće biti održana.

Jami distrikt - pobednik Festivala

Stručni žiri u sastavu Milivoje Mlađenović, predsednik, Slobodan Savić i Goran Ibrajter je pre saopštenja pobednika osudio događanja na ovogodišnjem festivalu.

"Jedna nepromišljena, nedovoljno utemeljena i neprincipijelna odluka, bacila je veliku senku na 7. festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu i dovela njegovu budućnost u pitanje. Ničim izazvana, osim malopalanačkim udvorištvom i politikantstvom najgore sorte, odluka da se dva dana uoči Festivala, a nakon što je njegov repertoar odavno utvrđen i usvojen, iz selekcije izostavi predstava „Utopljena duša“, Beogradskog dramskog pozorišta, a zbog navodnog sukoba interesa između oca selektora i sina glumca, odraz je, po našem mišljenju, neznanja, političkog voluntarizma i komesarske osionosti.

Suočeni s neprijatnim činjenicama vanumetničke prirode, koje štete ne samo pozorištu nego sveopštoj klimi u društvu, a na molbu selektora i umetničkog direktora Festivala Tomislava Trifunovića koji je, uprkos svemu, sve vreme prisustvovao Festivalu i, pre svega, zbog glumačkih ansambala i publike koja je svake večeri ispunjavala salu, odlučili smo da ipak obavimo dužnost stručnog žirija koju smo prihvatili još pre nekoliko meseci. Jer, kao što reče jedan od nagrađenih na ovogodišnjem Festivalu: Aleksinački festival se brani u Aleksincu. Mi dolepotpisani dodajemo: sloboda se osvaja na sceni, a ne iza kulisa."

Pre proglašenja pobednika dodali su i: "Članovi žirija izražavaju snažnu podršku Festivalu koji je pre sedam godina u Aleksincu obnovio, u najboljim namerama, Dušan Duka Jovanović. Nadamo se da će njegovi sledbenici istrajati u odbrani ove plemenite pozorišne, kulturne i društvene misije."

Nagrađeni na ovogodišnjem Festivalu prvoizvedenih predstava su:

Nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najbolju mladu glumicu dodeljuje se Nataši Stanković za ulogu u predstavi „U čije ime“, Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, produkcija Narodno pozorište Niš.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljuje se Aleksandru Marinkoviću za ulogu u predstavi „U čije ime“, Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, produkcija Narodno pozorište Niš.

Nagrada „Olga Ivanović“ za najbolju glumicu dodeljuje se ravnopravno Isidori Simijonović, Nini Nešković i Vanji Nenadić za uloge u predstavi „Jami distrikt“, Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Tink Tank Studio Novi Sad.

Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Kokanu Mladenoviću za režiju predstave „Jami distrikt“, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Tink Tank Studio Novi Sad.

Nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se predstavi „Jami distrikt“, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Tink Tank Studio Novi Sad.

Nagrada „Slobodan Selenić“ za najbolji tekst dodeljuje se Mileni Bogavac za tekst predstave „Jami distrikt“, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Think Tank Studio Novi Sad.

Glasovima publike takođe je odlučeno da je „Jami distrikt“ najbolja predstava ovog Festivala.

Nakon odluke žirija Festivala u Aleksincu, Kokan Mladenović je objavio: „Zahvaljujemo na nagradama. Bitka tek počinje. Nakon što nam bude uplaćen, novčani deo nagrade biće prosleđen fondaciji Podrži život, Sergeja Trifunovića".

Karte za večerašnju, otkazanu, predstavu "Kraljice" mogu biti vraćene na blagajni Centra za kulturu. Kao razlog otkazivanja predstave navodi se da su glumice ovog pozorišta poslale obaveštenja da ne žele da izvedu ovaj komad.

Na tragu

Tokom prethodnih šest dana neki su pokušali da politikom pobede pozorište, ali nisu uspeli, jer publika u Aleksincu ume da prepozna mediokritet i nagradi kvalitet. Kao što reče Miloš Paović na sceni, po završetku predstave "Na tragu" koja je zamenila nepoželjnu "Utopljenu dušu" sa Sergejom Trifunovićem:

"U prethodnih sedam dana bilo je svega i svačega, ali je retko ko pominjao čoveka koji je ovaj Festival napravio, Dušan Duka Jovanović, (prekinuo ga je  gromki aplauz) sigurno bi njegova poruka bila: "Samo vas gledam!"


# Miloš Paović Grujica Veljković Centar za kulturu i umetnost pozorište festival Olga Ivanović Dušan Duka Jovanović Novi Sad Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Milivoje Mlađenović Kokan Mladenović Ničim izazvan Goran Ibrajter Jami distrikt Slobodan Savić
@cekulaleksinac @WhistlerDick @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima