Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Rt dobrih vibracija ili srpski Monparnas

rss

01.08.2016. Zoran Živković

Tamo gde se Južna i Zapadna Morava sreću i svojim zagrljajem stvaraju treću sestru, Veliku Moravu, par kilometara od Stalaća, na onom špicu (šiljku) što se najbolje vidi na snimcima iz aviona ili satelita, u subotu 30. jula okupili su se slikari, učesnici likovne kolonije "Stalać 2016".

Rt dobrih vibracija ili srpski Monparnas

Nakon što je izostala podrška šire zajednice, organizovanje kolonije preuzeo je Dragan Čapkunović, neumorni kulturni pregalac iz Stalaća. Ove godine kolonija je okupila 11-toro slikara iz Kruševca, Kragujevca, Paraćina a međunarodni karakter koloniji dao je bračni par Marijana i Krasimir Gerorijev iz Velikog Trnova (Bugarska). Većina slikara redovno učestvuje u ovoj koloniji od 2001. godine kada je ona održana prvi put.

Srpski Rt dobre nade (fotografija sa interneta, na žalost toliko korišćena da se izgubilo ime autora)

Na taj špic a zašto ne reći “Srpski Rt dobre nade” najbrže se stiže čamcem, pa smo već oko 10 i 30 bili na desnoj obali Južne Morave, na samo dvadesetak metara gde se završava njen 295 kilometara dug put od Skopske Crne gore. Može se na ovo mesto doći i sa varvarinske strane (čamcem) ali i kopnenim (dužim) putem i to isključivo pešice. Kratka vožnja čamcem posebno za neplivače i za one koji imaju strah od vode bio je veliki izazov, ipak, bili smo u sigurnim rukama naših čamdžija.

Južna Morava na samom kraju svog toka... pogled sa stalaćke strane...

Morava je oduvek bila inspiracija pesnicima, kompozitorima i naravno slikarima pa je izbor ovog mesta za rad učesnika kolonije bio pun pogodak. Između doručka i ručka, slikari različitih umetničkih izraza, koristeći ulje i akrilik, osluškujući žubor dve reke, vrlo brzo su ispunili belinu svojih platna.

Dok su slikari prenosili svoje impresije kreirajući svoju likovnu priču, naš domaćin Čapko je pokazao da se u samo nekoliko minuta čovek može okupati u tri reke. Ušao je najpre u Zapadnu, potom preplivao i prešao onu zamišljenu liniju spajanja dve Morave a kupanje završio u Južnoj, koja je, kako je rekao, za nekoliko stepeni bila toplija. Pored slikanja, ovde na mestu netaknute prirode, jedna od tema za razgovor bila je i gluma. A kako ne bi kad su gosti kolonije bili Boba Ivković-Trifunović i Toma Trifunović, roditelji naših glumaca Sergeja i Branislava.

Drveni čamac je jedino prevozno sredstvoOvaj magični predeo sa bujnom vegetacijom okružen Moravama pokazao se kao veoma inspirativan pa ova kolonija zaslužuje dug život. Ukoliko i nadalje bude izostajala pomoć lokalne samouprave i brojnih institucija kulture, umetnici raznih profila i mediji treba da se uključe i pomognu nesmetano održavanje kolonije, a mesto gde se spajaju dve reke stvarajući treću, treba pretvoriti u srpski Monparnas.

Vidimo se dogodine…


# Morava Južna Morava umetnost slikarstvo Zoran Živković Stalać likovna kolonija Toma Trifunović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima