Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Reakcija Dragiše Markovića na rezultate konkursa NKC Niš

rss

08.11.2013. Boža Marković

U vezi saopštenih rezultata konkursa za priču na temu Konstantinove vizije NKC Niš, koji su dugo čekani i saopšteni sredinom sa velikim zakašnjenjem tek sredinom oktobra 2o13, od žirija čiji sastav nije poznat široj javnosti, reagovao je književnik Dragiša Marković

Reakcija Dragiše Markovića na rezultate konkursa NKC Niš

Prenosimo njegovu izjavu:

 „Nisam zadovoljan rezltatima konkursa za kratku priču na temu Konstantinove vizije NKC Niš, kao i verovatno 109 učesnika koji nisu ušli u uži izbor od ukupno 146 prispelih radova, jer ne postoji saznanje o žiriju i njegovom kriterijumu, koji može da odbaci tolikog broja stvaralaca, od kojih su neki sa zvanjem književnika, što znači da su članovi UKS, odnosno SKOR- a.

Kako je moguće da u zbornik od 37 autora 10 budu iz Niša, od kojih je 3 ušlo u uži izbor za nagrade, što navodi na sumnju učesnike konkursa da su članovi žirija bili pristrasni, kada se obeležava 1700 godina od Milanskog edikta, kada tolerancija treba da dođe do izražaja.

NIC Niš  nije obelodanio imena članova žirija, već je zlouotrebljeno strpljenje učesnika konkursa i saopštenje je izdato sa potpisom NKC Niš, što bi trebalo da bude pokriće za kolektivnu odgovornost članova žirija ili onih koji su u njegovo ime saopštili rezltate konkursa, što liči na bivši propali sistem.

Predlažem da bi se izbegla svakovrsna bruka raspisanog konkursa da se knjiga izabranih radova dopuni sa još jednim brojem priča ili izda posebna, s tim da ja svoju priču povlačim kao i notne zapise mr Marka Aleksića, profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Nadam se da ćemo biti bolje sreće u gradu Nišu u kome je rođen car Konstantin, gradu pisaca Stevana Sremca i Branka Miljkovića, da nas neće „ubiti prejaka reč“, kada će se, možda, izvesti Himna Caru Konstrantinu, ispred Skupštine grada Niša prilikom otkrivanja spomenika rismskom imperatoru, ili će se godina jubileja završiti bez predstavljanja značajnih dela u raznim oblastima, ali sa ispostavljenim visokim računima za sve urađeno u njoj.“

Na slici Dragiša Marković, književnik govori stihove Himna Caru Konstantinu pred kamerom TV Maribor ispred Galerije „Filip Moris“ u Nišu

 

Komentara: 4


# Dragiša Marković reakcija
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Dragisa uopste nije knjizevnik 08.11.2013.
  Sta ima Dragisa nesto da prica. Sto stranke promenio da bi bio direktor. Sad se uclanio u naprednjaci da bude glavni u Zitkovac.

 • (+0) (-0)

  Vojvoda 08.11.2013.
  Bravo za Dragišu Markovića.Aleksinac treba da bude ponosan na njega a naročito Žitkovac,samo šteta je što kod nas ima nepismenih izuzetno,pa neznaju prave vrednosti!

 • (+0) (-0)

  OSTOJIC vukan 13.11.2013.
  svaka im cas ovim iz dom kulture.

 • (+0) (-0)

  Dragan 19.11.2013.
  Reakcija autora je odmerena počinjenim (ne)delom vlasnika konkursa. Ne vidim ni trun sujete književnika, što potvrđuje i autorovo povlačenje svog uradka. A to da je u pravu poznaje svako ko je iole upoznat sa mađioničarskim svetom institucije zvane "književni konkurs". Književnik Dragiša Marković je svakako dobro upoznat sa "veselom menažerijom". Ovog puta to iznosi u javnost kao obavest i čin savesti, ne bi li svojim primerom, kao dobar učitelj, sokratovski hrabro, "podučio mladost" kako valja misliti i kome se treba prikloniti.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}