Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Predavanje na temu: "Tihomir R. Đorđević u Aleksincu"

rss

30.06.2018.

Na Vidovdan biblioteka "Vuk Karadžić" i Centar za kulturu i umetnost Aleksinac u sali biblioteke organizovali su predavanje na temu: "Tihomir R. Đorđević u Aleksincu". Rad o ovoj znamenitoj ličnosti Aleksinca Tihomiru R. Đorđeviću, ali i o celoj porodici Đorđević, uradio je i zainteresovanim izložio dr Dragan Aleksić, istoričar iz Beograda.

Predavanje na temu: "Tihomir R. Đorđević u Aleksincu"

Rad je, u stvari, obuhvatio život porodice Đorđević kroz dug period od Soko Banje, gde je živeo deda i rođen iza, ovog znamenitog Aleksinčanina,  kao i Tihomora R. Đorđevića od 1868. do njegove smrti u Beogradu 28. maja 1944. Dr Dragan Aleksić je pri izradi ovog rada život podelio na period od rođenja Tihomira R. Đorđevića, život u Lužanu, gde je njegov otac bio "popa", školovanje u Tešici, rad u Aleksinačkoj gimnaziji, kao suplenta i profesora, do početka 20. veka i period rada van Aleksinca do smrti u Beogradu.

Kroz rad je bilo reči i o njegovom ocu, majci, braći i sestri. Da bi se dočarao govor toga vremena Violeta Jović, pesnik iz Niša govorila je zapis Tihomira R. Đorđevića na dijalektu. Nakon toga govorio je Velibor Prelić, voditelj fonda i legata biblioteka celina u Narodnoj biblioteci Srbije, istakavši da legat Tihomira R. Đorđevića sadrži njegovu biblioteku, na 110 metara polica, kao i 6300 pisama sa njegovim bratom Vladimirom Đorđevićem, pozatim ličnostima toga doba i drugima. Pisma ovog Aleksinčanina sakupile su sestre Ružica i Danica Janković i ta građa za sada nije potpuno obrađena, jer stoji zabrana od smrti Ružice 1974. da narednih 40 godina se ništa ne objavljuje, što je usporilo rad, a sada nastupa vreme kada će to da se uradi.

Ovom skupu prisustvovali su mnogi istoričari, književnik Dragiša Marković i dr profesor Svetozar-Toza pop Vukadinović, iz Žitkovca, predstavnici srestava informisanja i mnogi drugi.


Tekst i foto Boža Marković


# Tihomir Đorđević Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin Centar za kulturu i umetnost Dragan Aleksić Vuk Karadžić biblioteka Danica Janković
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima