Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Portret Sergeja Trifunovića polomljen, bačen, pa vraćen na zid aleksinačkog Doma kulture

rss

11.12.2018.

Nakon što je sa aleksinačkog festivala "skinuta" predstava u kojoj glumi Sergej Trifunović, čini se da je ovaj glumac i dalje je "na meti" u Aleksincu, pošto je bio skinut i njegov portret sa zida sale Centra za kulturu, gde su bile izložene fotografije slavnih glumaca autora Miodraga Miladinovića.

Neko se

Portret je pronađen, ali oštećen i sa razbijenim ramom u drugoj prostoriji ove ustanove. Direktorka Centra, kaže, još nije stigla da reaguje.

Trifunovićeva fotografija bila je deo sa izložbe pedesetak portreta glumaca koji su učestvovali na festivalu PIP u Aleksincu, a koje je uslikao priznati aleksinački fotograf Miodrag Miladinović.

Kako kaže autor, fotografija dva dana nije bila deo postavke, a danas je vraćena na mesto, vidno oštećena. Miladinović kaže da iz Centra nije dobio zvanično obrazloženje zbog čega fotografija nije bila na zidu, ali pretpostavlja da je to zbog "politike".

"Ništa zvanično nisu rekli, samo je nije bilo. Fotografija je vraćena na svoje mesto, oštećena je, ima ogrebotine od stakla. Stavljen je novi ram, tako da ponovo stoji sa ostalim fotografijama. Nije bila dva dana tu i, eto, ponovo danas se pojavila" - rekao je Miladinović.

Direktorka aleksinačkog Centra za kulturu Maja Radoman Cvetićanin kaže da je fotografija Trifunovića pronađena jutros u velikoj sali, sa polomljenim ramom.

"Jutros smo je našli u drugoj sali, sa polomljenim staklom. Zamenili smo staklo i vratili je na mesto, tamo gde je i bila među glumcima" - rekla je Radoman Cvetićanin.

U kom trenutku je fotografija nestala sa zida, da li je Centar tada bio otvoren za posetioce, i ko se na ovaj način "obračunao" sa umetničkim delom, zasad ostaje nepoznato. Upitana ko je imao pristup fotografijama i da li je slučaj prijavljen policiji, direktorka Centra za kulturu odgovorila je da nije stigla da reaguje.

"Iskreno bila sam juče na službenom putu i nisam mogla da preduzemem bilo kakvu akciju, da bilo šta vidim gde i šta. Nismo stigli uopšte da reagujemo po bilo kom osnovu na tu temu" - rekla je Radoman Cvetićanin.

Inače, izložba fotografija slavnih učesnika Festivala prvoizvedenih predstava postavljena je krajem novembra, tj. početkom ovogodišnje manifestacije.

Podsetimo, ovaj festival i aleksinački Centar za kulturu su upravo zbog cenzurisanja predstave u kojoj glumi Sergej Trifunoivć došli u žižu javnosti. Dva dana pred Festival, predstava Utopljena duša izbačena je sa repertoara, a zbog ovoga su pojedini glumci i građani bojkotovali festival, neki su svoje nezadovoljstvo izrazili na sceni Centra za kulturu, a reagovala su i profesionalna udruženja. Obrazloženje za sklanjanje predstave je bilo da je glumac navodno u sukobu interesa jer je njegov otac Toma Trifunović bio umetnički direktor festivala. Stariji Trifunović je po uklanjanju predstave sa repertoara podneo ostavku na funkciju umetničkog direktora.

Izvor: Južne vesti


# fotografija Grujica Veljković Centar za kulturu i umetnost Hadži Miodrag Miladinović festival izložba Maja Radoman Cvetićanin Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Južne vesti Toma Trifunović
@cekulaleksinac @WhistlerDick @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima